Lotta Schelin på Pride: ”Vi måste lyfta ordet respekt”

Ex-proffset Lotta Schelin tycker att acceptansen för HBTQ inom damfotbollen har kommit långt, men herrarna har det svårare. Det sade hon under ett digitalt samtal på Skellefteå Pride.

Före detta fotbollsproffset Lotta Schelin önskar att män inom fotbollen hade lättare att komma ut som homosexuella.

Före detta fotbollsproffset Lotta Schelin önskar att män inom fotbollen hade lättare att komma ut som homosexuella.

Foto: Emil Langvad/TT

Skellefteå2022-02-18 18:00

Det före detta fotbollsproffset Lotta Schelin talade på ett direktsänt Facebook-event med kommunen under fredagen med anledning av Skellefteå Pride 2022. Samtalsämnet var homosexualitet och hur vi skapar mer öppenhet inom idrottsrörelsen. 

– När det finns trygghet i en grupp så skapas en gemensam respekt. Det är så vi måste jobba för att förändra hela vägen ner i ledet, säger hon. 

Lotta Schelin räknas som en av världens främsta fotbollsspelare och har vunnit flera titlar inom OS, VM och EM. 2018 slutade hon med fotbollen på grund av långvariga skadeproblem och bor numera i Kungsbacka med sin familj. 

Lotta kom ut som homosexuell i början av 20-årsåldern. Hon beskriver den första förälskelsen som en förvirrad upplevelse.

– Det var min första stora kärlek med en tjej, men det är lätt att bli förälskad. Jag tänkte: ”är det bara den här personen, eller är det så här jag älskar?”

Efter ett tag så förstod hon att upplevelsen betydde något mer än att det bara var en slump. 

Hon beslöt sig i början av karriären för att inte ta en offentlig roll som homosexuell. När hon fick publicitet så ville hon att det skulle gå till rätt saker – till fotbollen. 

– Jag har sett Nilla Fischer (svensk fotbollsspelare, reds. anm.) stå och prata om sin relation efter en VM-match. Det blir fel fokus. 

Samtidigt var det jobbigt när alla förutsatte att hon hade pojkvän.

– Ibland bara nickade man på frågan om man hade pojkvän, men efter ett tag förstod jag att jag inte mådde bra av det. Jag vill inte ljuga. Jag bestämde mig för att bita ihop och köra, att stå för den jag är. 

Hon tror att förändring och acceptans inom idrottsrörelsen uppstår genom trygghetsskapande. Det är först då som riktig respekt kan åstadkommas. Det handlar också om hur man använder ord. Det är inte så viktigt vilka ord man använder, men hur man använder dem. Att de får en positiv klang. Ordet respekt är något som måste lyftas. 

Damfotbollen ser hon som en arena där man pratat om de här frågorna länge och där det åtminstone i Sverige råder en stor acceptans. Herrarna har helt andra utmaningar att tampas med.

– Inom herrfotbollen är det få som kommit ut. Även om laget accepterar, så finns det en supporterkultur som kan vara rasistisk. Varför skulle inte homofobi finnas där? Jag tänker att herrspelarna inte orkar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!