Förundersökningen mot Skellefteås polischef nedlagd

Förundersökningen om misstänkt tjänstefel av Skellefteås lokalpolisområdeschef Lars Westermark är nedlagd. Det trots att varken polischefen eller andra med insyn i det kritiserade mötet förhörts. ”Att något är olämpligt, är inte detsamma som att det finns underlag att väcka åtal”, säger Per Nichols, chefsåklagare.

Chefsåklagaren Per Nichols har lagt ned förundersökningen om polischefen:

Chefsåklagaren Per Nichols har lagt ned förundersökningen om polischefen:

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2021-02-11 13:00

Norran avslöjade i mitten av december i fjol att en spelare i SK Lejon utsatt en tjej för kränkande fotografering. Spelaren är lagförd, men tilläts spela vidare av klubben. Norran avslöjade också att klubbens sportchef, tillika lokalpolisområdeschef Lars Westermark, träffat den drabbade tjejens familj. En initierad källa berättade att mötet handlade om hur klubben skulle hantera spelaren. Han tilläts spela vidare, då det annars fanns en flyktrisk som kunde försvåra att få honom lagförd. Polischefen säger att han varit tydlig med att han agerat som sportchef under mötet – och inte polis. Om vilket Annika Norée, universitetslektor i straffrätt, sa: ”Det låter som jäv. Polisen bör inte befatta sig med det och inte diskutera taktik med brottsoffrets familj. Det kan vara olämpligt och till och med straffbart.”

Särskilda åklagarmyndigheten inledde en förundersökning – som nu är nedlagd. Norran har läst den och kan konstatera att mötet med brottsoffrets familj inte har utretts. Polischefen Lars Westermark har aldrig förhörts. Utredningen innefattar två vittnesförhör på 13, respektive 17 minuter. De är med Lars Westermarks närmaste chefer Anna Jonsson, polisområdeschef och Agneta Säll Lindahl, kanslichef. Om mötet sägs endast att ”Lars känner sig trygg i att han agerat korrekt” och att orsaken till mötet var att säkerställa att saken polisanmälts.

Utredarna har också undersökt om polischefen gjort slagningar i polissystemen Durtvå och Rar, vilket han inte gjort sedan spelaren anmälts. 

I förhör framkommer att Lars Westermark berättade om bisysslan för sin chef ”några veckor före jul”. Det sammanfaller i tid med när klubben får kännedom om Norrans granskning.  I utredningen framkommer också att Lars Westermark skickar in sin anmälan om bisysslan den 14 december. Samma dag som Norran intervjuar honom.

I förhöret med Agneta Säll Lindahl, uppger hon att hon inte minns om Lars berättat hur han agerat med anledningen av händelsen i laget. Hon uppger att arbetsgivaren inte vidtagit åtgärder med anledning av anmälan mot Lars, men att man var beredd att ”fatta beslut om omplacering om det skulle visa sig att trycket på Lars blev för hårt.” Hon uppgav även att det var en förtroendefråga som kunde ha gjort det svårt för honom att agera som chef. Men efter jul ska Lars ha berättat för henne att ”uppståndelsen” hade lagt sig.

Per Nichols är chefsåklagare vid särskilda åklagarmyndigheten. 

Två förhör på 13 respektive 17 minuter. Är det att gå till botten med saken?

– Mitt uppdrag i denna roll är att bedöma om det finns underlag att tro att han begått ett brott. Att säkerställa att det kan leda till fällande dom. Saker kan fortfarande vara olämpliga eller visa på bristande omdöme, det är inte detsamma som att det finns underlag att väcka åtal. Då kan det istället handla om arbetsrättsliga åtgärder, vilket är arbetsgivarens ansvar, säger Per Nichols chefsåklagare.

Varför förhörs inte Lars Westermark själv? 

– En förutsättning för att kunna förhöra någon som misstänkt för brott, är att personen får veta vad misstanken består av. Jag är skyldig att formulera brottsmisstanken, det gäller alla misstänkta, även poliser. I det här fallet, utifrån vad som gått att ta fram, har jag inte kunnat det.

Du kan inte ställa frågor om mötet?

– Ett förhör handlar inte om att hålla ett samtal med öppna frågor, det fungerar inte så. Om vi förhör en misstänkt, utan att beskriva exakt vad personen är misstänkt för så betar man den personen möjligheterna som tillkommer alla i en förundersökning. Det skulle kunna få allvarliga följder för vad som sedan går att använda vid ett eventuellt åtal. 

Men samspelet med brottsoffrets familj var det som kritiserades – det har ju inte utretts?

– Med all respekt för experterna, så är det lättare att i teorin föra fram tesen att en handling kan vara brottslig, än att rent praktiskt kunna föra fram ett underlag som leder till ett åtal, säger Per Nichols. 

Anna Jonsson, polisområdeschef, har tackat nej till att intervjuas. Norran ville bland annat veta om hon tror att bisysslan påverkat allmänhetens eller personalens förtroende för Lars Westermark. Hon svarar via sms att hon inte nåtts av några signaler på det. 

Bisysslor

I utredningen redogörs för vad som gäller för polischefer och bisysslor. Här uppges att policyn är restriktiv, men att myndigheten samtidigt har att förhålla sig till ny domstolspraxis som innebär ”en ökad tillåtlighet” för polisanställda att ha uppdrag vid sidan av jobbet. Hur omfattande arbetet med bisysslan är har betydelse. Lars Westermark uppger att arbetet som sportchef tar i snitt 20 timmar per månad, men att den största arbetsinsatsen sker under sommarsemestern. Han är inte arvoderad.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!