Internationella engelska skolan är Skellefteås största friskola och har funnits i kommunen sedan höstterminen 2019.
Vad inte lika många vet är att en annan skola, ”IES Skellefteå International school” också öppnade i gamla Brännanskolans lokaler våren 2021. På skolan går elever från ett tiotal olika länder. Gemensamt för dem alla är att deras familjer har flyttat till Sverige för att jobba i Skellefteås nya gröna industrier.
– Min pappa fick ett jobb här. Jag tycker det är väldigt fint i Skellefteå, med älven och allt, säger niondeklassaren Aasia Arif.
Hon kommer från Bangalore i Indien och flyttade till Sverige tidigare i somras. Att komma till ett nytt land på andra sidan jorden och börja i svensk skola tycker hon känns ”nervöst, men kul”.
– På grund av pandemin har jag inte haft fysisk undervisning på tre år, så jag kände mig lite bortkommen i morse. Det är ovant att se så många i min egen ålder! Det känns som att jag har glömt bort hur man pratar med folk, skrattar hon.
Hennes kompis Cleo Schaffer, från Tyskland, har också bott i Indien och tycker att den svenska skolan är bra.
– Man slipper skoluniform och det gör att man kan visa sin personlighet bättre, säger hon.
En annan elev som gjorde sin första skoldag i Sverige på måndagen var Thaenkhun ”TK” Wesner, som kommer från Thailand. Han har tidigare bott i finska Björneborg, så det svenska skolsystemet är inte helt främmande för honom.
– Lunchen är gratis både här och i Finland. Det är bra. I Thailand behöver man betala, konstaterar han.
Han får medhåll från Samuel Lee, som går i klass 7 och har gått på skolan i två år. Samuel kommer från Sydkorea och har tidigare bott i Kina.
– Skolan i Kina var väldigt strikt. Om man inte lyssnade ordentligt på läraren blev man slagen med linjal. Vi satt bara med våra läroböcker hela tiden men i Sverige är det mer praktiskt arbete, säger han.
Internationella engelska skolan är huvudman för IES Skellefteå International School. Eftersom skolorna dessutom delar lokaler och leds av samma rektor blir det naturligt att de har flera gemensamma aktiviteter. Men skolorna är separata och undervisningen skiljer sig stort, förklarar samordnaren Wendy Lidman.
– International school är helt och hållet engelskspråkig och följer Cambridge-läroplanen. Cambridge täcker in fler ämnen och alla lärare har engelskspråkig bakgrund, säger hon.
Eftersom skolan inte följer den svenska läroplanen kräver Skolverket att eleverna uppfyller vissa kriterier. Det kan till exempel vara att de bara ska bo i Sverige en begränsad tid.
– Vissa familjer är här ett år, vissa tre, några är kanske här i fem år. Cambridge-läroplanen finns på internationella skolor runtom i hela världen vilket gör det enklare för vårdnadshavarna om de senare flyttar till något annat land, säger Wendy Lidman.
För ett år sedan hade International School bara tre elever. I år är det 35, från förskoleklass till högstadiet. Ett tydligt bevis på att Skellefteå växer och lockar familjer från hela världen.
– Jag vet redan nu att det kommer att bli ett bra skolår. Jag har hört gott om skolan och personalen och alla säger att det är superbra är. Jag saknar mina vänner i Indien men jag är säker på att jag får nya här, säger Aasia Arif.