Hon är en av dem som sett till att utbildningen hålls i Skellefteå – den är sedan 2008 etablerad i Sundsvall och i Ystad. Lena Stenvall har arbetat med hundunderstödd behandling sedan 2010 och leder kursen i Skellefteå, tillsammans med Lena Andersson, specialiserad hundpsykolog, instruktör och ansvarig utbildare av Sociala tjänstehundar vid Hundens hus i Sundsvall. De har totalt utbildat 300 ekipage genom åren.
– Det känns jättebra att vi kan hålla den här utbildningen i Skellefteå också, säger Lena Stenvall och förklarar:
– Utbildningen består av sex block och vi följer Socialstyrelsens regelverk för hundar i vård och omsorg.
Norran har tidigare berättat att utbildningen skulle dra igång i Skellefteå. Nu är alltså de första ekipagen diplomerade och vissa har redan börjat tjänstgöra.
En social tjänstehund och dess förare utbildas tillsammans. Ekipaget arbetar för andra personer som exempelvis i skolans värld, terapiarbete, i samarbete med vårdteam eller på andra arbetsplatser som har behov av det.
Vad gör en social tjänstehund?
– Vi utgår ifrån vilka behov som finns och allt handlar om relationer. Det kan vara att jobba med exempelvis hemmasittare, rullstolsburna och uppdragen kartläggs från ekipage till ekipage, förklarar Lena Stenvall.
Hon säger också att det är viktigt att rigga för bästa möjliga förutsättningar för ekipagen i olika typer av verksamhet.
– Men det absolut viktigaste är att varje ekipage, både hund och förare, ska vara utbildade. Det är också Socialstyrelsen tydliga med, säger hon.
Utbildningen spänner över två terminer och sker dels på hemmaplan, dels genom helgträffar samt även i form av praktik. Vid sista träffen sker examination och ekipagen diplomeras. Sedan är de redo att börja tjänstgöra.
Det krävs inga specifika förkunskaper för att söka utbildningen och olika typer av hundraser kan fungera utmärkt för uppdragen. Det handlar om individens förutsättningar, vilket noga tolkas av utbildningsduon. Det understryker de båda. Lena Andersson förklarar:
– För föraren handlar det om att tolka och förstå sin egen hund och jag lär ut hundens språk till förarna. Jag vill också säga att alla lektioner vi har i utbildningen sker i fysisk närvaro, tillsammans med ekipagen, säger hon och fortsätter:
– Hunden ska inte göra något den inte känner sig bekväm med, man måste förstärka det hunden själv vill och föraren ska fungera som skyddsombud för hunden. Det är jag som är huvudskyddsombudet, säger hon.
Hon understryker att det handlar om att se och lära sig vad hunden tycker är okej i olika situationer. På en skola, till exempel, är det viktigt att hunden klarar ljudnivån och att vistas i lokaler där det är mycket folk. En annan hund kanske lämpar sig bäst i lugn hemmiljö där den exempelvis kan stötta en person med någon typ av fysisk och/eller psykisk funktionsvariation.
Hur ser intresset ut här i Skellefteå för utbildningen?
– Det är jättestort och vi hade många sökande, säger Lena Stenvall.┣
För att utbildningen ska bli så bra som möjligt är taket per grupp femton ekipage. De handplockas och testas innan de får klartecken.
– Vi kör inprovning först och ser hur hundens personlighet ser ut, vilken typ av verksamhet den kan fungera i, säger Lena Andersson.┣
Något de båda är mycket glada över är att det blir en fortsättning i Skellefteå till hösten. Då är planen att en grupp till ska utbildas.
– Det är jätteroligt och jag kan också säga att de som är pålästa och insatta ser möjligheterna med det här, säger Lena Stenvall.┣
I Skellefteå sker utbildningen vid Medlefors folkhögskola. Skolans rektor, Annamaria Hedlund, säger att de, genom kursen, ökar sina bidrag till ett hållbart samhälle.
– Jag är glad att vi har fått till det här samarbetet och det är roligt att vi kan underlätta för den här typen av tjänstehund.┣
Även hon är jätteglad över att det blir ytterligare en kurs till hösten.
– Det finns ett sug och det här är bra för alla. En önskan är ju också att alla ekipage som går kursen sedan ges förutsättningar för att verka ute i samhället.
När det gäller exempelvis allergiker så säger Lena Stenvall:
– Det är en av de saker som riskanalyser är till för. Är man allergisk så ska man inte behöva träffa en hund, men de som är hjälpta av att möta en hund ska kunna ges möjligheten. Det är inte hjälpsamt att ställa grupper mot varandra.