Om inget ändras på vägen upphör rekommendationen att arbeta hemifrån den 29 september och sedan blir det fritt fram att arbeta på kontor igen. En omställning som kan blir stor för vem som helst, men i synnerhet den som också får en ny arbetsplats.
Så blir det för 230 anställda på samhällsbyggnad som nu ska jobba i kontorslandskap i det nybyggda kontorshuset vid E4.
I omgångar har personalen varit på studiebesök, så de inte ska vara helt oförberedda den dag de kommer vandrande med datorn under armen.
Norran var med när 15 personer från planavdelningen fick en rundvandring.
Att besöka sin nya arbetsplats är stort och frågorna haglade. Gruppen togs emot av Therese Kreisel som dels är deras chef och dels har varit med i projektgruppen för den nya kontoret.
Frågorna var de sedvanliga när man är ny på ett ställe: Var går man in, var ska vi hålla till, var har vi våra skåp, får man gå med ytterskor?
Ju längre rundvandringen gick desto fler positiva ord hördes.
– Så fint så man dör, utbrast Frida Feil.
– Stilrent, jättefint, jag är överväldigad, var Britt-Inger Brisadottirs reaktion på färger och materialval.
– Trevligt med mycket trä och ljuddämpningen verkar bra, sade Mats Andersson.
Till sist kom gruppen till området mot älven där stora lunchrummet finns, samt ett stort mötesrum.
– Vilken utsikt, var reaktionen.
Sammanfattningsvis var den vanligaste synpunkten att det är ljusa, lugna och behagliga färger. De gamla lokalerna i Hjorten-huset tycks ingen sakna.
På gamla stället var det dock enskilda rum, och nu blir det öppna ytor. Men ingen jag frågar ser några problem.
Therese Kreisel visar smårum dit man kan gå för att prata i telefon samt tysta ytor för den som behöver koncentrera sig.
Therese säger också att avdelningarnas placering är strategiskt valda. Mest avsides finns de som jobbar med sekretessbelagda handlingar. Där ska ingen annan passera och råka se på en dataskärm.
Planavdelningen har däremot ett utsatt läge där ett lämmeltåg av personal väntas passera genom det långa huset på väg till lunchrummet.
– Då får vi passa på att fråga dem om allt vi behöver veta. Kanske vågar de till slut inte gå förbi här, skämtas det.
Går man en våning ner hittar man lantmäteriavdelningen, vilket anses positivt. De levererar mycket av det kartmaterial som planarkitekterna behöver.
En viktig poäng med kontoret är att tjänstemännen samlas. Förr satt ena gänget i Hjorten vid gågatan och andra gänget i Oden vid Kanalgatan.
Det ser Björn Ylinenpää fram emot. Då kan man lätt söka upp kolleger på vatten och avlopp som kan berätta var ledningar är nedgrävda, och annat som är viktigt för en detaljplan.
Björn känner nu en dubbel glädje. Dels får man jobba på kontor igen efter pandemin och dels blir det på nya stället.
Inflyttningen har börjat så smått, men ska anpassas till restriktionerna för covid-19.
Den 6 oktober öppnar receptionen för allmänheten. I hörnet mot E4/Storgatan ska man gå in om man vill titta på en detaljplan, hämta biogaspåsar, fråga om bygglov eller vara med i ett samrådsmöte.
Samhällsbyggnad är förvaltningen på Skellefteå kommun som sköter gator, parker, trafikfrågor, vägbelysning, parkering, räddningstjänst, sopor, bygglov, detaljplaner, miljöfrågor. Personal finns också på Östra Navet och på orterna. Totalt har förvaltningen 500 anställda.