Den nya detaljplanen för området Falkträsket, etapp 2, är ute för samråd. Fram till 20 juni kan berörda personer tycka till.
Området ligger väster om det område som senast såldes och nu i det närmaste är fullbyggt. Mellan de två etapperna rinner Falkträskbäcken.
Söder om bostadsområdet finns Falkträsket samt ett område med sommarstugor. Det lämnas ett brett parti skog mellan, och inget som byggas hamnar inom strandskyddsområdet på 100 meter.
Det anses viktigt att byggandet inte ska påverka Falkträskets vattenkvalitet, eftersom sjön i dag har ett bra vatten. Det anses inte vara några risker, eftersom det största avrinningsområdet ligger mot norr, alltså ner mot Skellefteälven.
Mycket vatten tar sig ner via Falkträskbäcken, och runt den sparas ett stort område natur som inte ska röras förutom att man gör en del grusade stigar.
Det föreslås byggas två fristående slingor med hus, och även mellan dessa två områden ska det sparas natur.
I öster, närmast bäcken, planeras 31 fristående villor. Tomterna blir mellan 700 och 750 kvadratmeter, vilket är mindre än vad som tidigare var brukligt för villatomter. Husen får vara max 7,5 meter höga i nock och det ska vara stor frihet i hur de får se ut. Det enda som bestäms är var på tomten de ska stå och att man inte får ha suterränghus eller källarvåning. Totala byggrätten per tomt blir 150 kvadranter.
Längst i väster planeras det 47 radhus. Där är backen brantare och det anses bättre att några få exploatörer får bygga där, så kan man göra mer genomarbetade lösningar för att lutningarna inte ska bli för höga, för exempelvis den som färdas i rullstol.
Det stora dilemmat i Falkträskområdet är att det är vattensjukt. Etapp ett fick dräneringsrör nedgrävda längs med gatorna, vilket innebar att man sänkte grundvattennivån.
Nackdelen med metoden är dock att kommunen för alltid blir ansvarig för att hålla dräneringen i god funktion.
I nästa etapp tänker man istället fylla upp marken, då får man en permanent lösning av vattenproblemet. Haken är förstås att det kostar. Marken ska fyllas upp 50-70 centimeter där det går vägar, och minst 90 centimeter på tomtmark.
Totalt väntas detta kräva 50 000 kubikmeter fyllnadsmassor.
Där bostadsområdet ska byggas växer i dag skog. Den mesta ägs av kommunen, men även en privat markägare är delaktig i projektet.