Kommunen bör övergå till papperspåse istället för majspåse när matavfall kastas. Det föreslår avdelningen för vatten och avfall.
Försöket med papperspåse gjordes från september till mars i två av Skellefteås bostadsområden. På Morön testade 391 hushåll papperspåse tillsammans med en särskild behållare som tillverkarna rekommenderar för just papperspåsar.
På Morö Backe testade 415 hushåll papperspåsen tillsammans med den gamla behållaren som de tidigare haft för majspåsarna och som heter Maxair.
När det gjordes en enkät efter försöket så ansåg 21 procent att papperspåsen är bättre medan 45 procent svarade att majspåsen är bättre.
34 procent ansåg att de är likvärdiga.
Flera som föredrog majspåsen svarade dock att de kan tänka sig ett byte ändå, om det är bra för miljön.
De som i enkäten kritiserade papperspåsen sade att man inte kan slänga så blöta matrester som förr. Man måste exempelvis skala rotsakerna då de är torra så att det inte ska följa med så mycket vatten när man lägger skalen i påsen. Om man skickar i väg för blöta påsar finns risken att de fryser fast i bruna tunnan.
Men det fanns också kritik mot majspåsen som främst handlar om att den går sönder lätt.
Haken med påsarna av majsstärkelse är att de även innehåller fossil plast.
Avdelningen för vatten och avfall föreslår nu till politikerna att det bör göras ett byte till papperspåsar i hela Skellefteå kommun. Frågan kommer upp i samhällsbyggnadsnämnden på måndag.
Pappers- och majspåsar kostar lika mycket i inköp.