Förskolebrist väntar – svårt att ordna snabba lösningar

Det kommer att behövas snabba byggen av förskolor i Skellefteå. Mest troligt kommer 6-avdelningsförskolan i trä att dyka upp på många fler ställen.

Denna typ av förskola kan bli norm i Skellefteå kommun. Den finns på två platser och ska byggas på ytterligare minst tre ställen. Bilden är från Falkträsket.

Denna typ av förskola kan bli norm i Skellefteå kommun. Den finns på två platser och ska byggas på ytterligare minst tre ställen. Bilden är från Falkträsket.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2021-03-14 12:00

När folk kommer flyttande för att jobba på Northvolt eller underleverantörer kommer Skellefteå att föryngras. Vare sig nykomlingarna bosätter sig i nya lägenheter eller i villor som haft generationsskifte kommer det att behövas förskolor.

Därför har det gjorts en utredning om hur snabba förskoleplatser kan ordnas. Uppdraget kom från kommunfullmäktige. 

Utredningen är nu klar och presenterades i nämnden för support och lokaler vid torsdagens möte. 

Slutsatserna är:

Skellefteå-modellen innebär att man bygger sexavdelningsförskolor enligt färdig ritning. Då sparar man cirka tre månader i projektering. Totala tiden blir 20 månader, under förutsättning att det finns en byggklar tomt. 

Sverige-modellerna har utarbetats av SKR, Sveriges kommuner och regioner. Är färdiga lösningar. Totala tiden tar cirka 13-24 månader vid byggbar tomt. Tiden är svår att beräkna eftersom byggfirman ingår i köpet och den ska ha tid att bygga.

Hyra moduler är väldigt dyrt och ska bara göras om behovet är tillfälligt. Lämpligast intill en befintlig förskola eftersom man annars måste bygga en utemiljö. 

Hyra i befintliga byggnader. Kan vara möjligt men svårt att veta vad som finns på marknaden. Kräver ombyggnader samt bygge av utemiljjö. Kan dock gå snabbt att ordna. 

Lokalbank: Behålla de gamla en- och tvåavdelningsförskolor som man egentligen hade tänkt sälja när det byggs nya storförskolor. Snabbt och billigt. 

Sammanfattningsvis skriver utredarna att man oftast måste räkna med två år för att få igång en förskola.

Skellefteåmodellen anses bäst när man har behov av sex avdelningar. Då får man en beprövad modell som utarbetats av ortens personal, man får teknik som passar i kommunens system och man får ett hus av trä, med tanke på Skellefteås träbyggnadsstrategi. 

Behöver man fler eller färre avdelningar kan man pröva en Sverige-modell. Den har fördelen att byggfirman ingår, och då slipper man väntetider om upphandlingar överklagas.

– Vi kommer också att plombera tömda förskolor som egentligen skulle ha sålts. Då blir de kvar i kommunens ägo som reservlokaler, säger fastighetschef Fredrik Nilsson.  

Det påpekas att detaljplaner för nya bostadsområden måste innehålla plats för förskola. Att vänta på en detaljplaneändring tar annars mycket onödig tid. 

Centern ville att man även skulle utreda var det finns passande mark, men det röstades ner med 4-7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!