Sverige har fem nationella minoriteter. Judar, romer, samer, tornedalingar och sverigefinnar. Bara i Skellefteå kommun återfinns drygt 4 000 sverigefinnar och det är indirekt därför Norran denna förmiddag är på besök i Norrbacka förskolas verksamhet.
Här finns nämligen kommunens enda tvåspråkiga förskola där finska är ett av språken som lärs ut. Men innan vi kliver in berättar Ulla-Maija Pesola, informationsamordnare för de sverigefinska frågorna, bakgrunden till att det blev förskola på finska här på Norrbacka:
– Skellefteå kommun blev 2018 ett förvaltningsområde vilket innebär att kommunen tar på sig äldreomsorg, ärendehantering och barnomsorg på finska och det finns ju 4 000 Sverigefinnar i kommunen och för dem är det jätteviktigt att få behålla och utveckla sitt språk.
Det var bakgrunden. Utanför Norrbacka leker barn från flera avdelningar med varandra i ett kylande januariväder. Inne väntar rektorn Caroline Kauppi, som efter att ha tvingats uppleva några utmanande månader med hög frånvaro kopplad till covid-19 nu börjat se ljuset i coronatunneln igen.
Efter att ha visat runt inne i avdelningen Brokan sätter vi oss ned tillsammans.
Hur har intresset för denna finska satsning varit, hur många finsktalande barn har ni i gruppen?
– Just nu har vi få barn som sökt till finsk förskola. Sen finns det fler barn på olika förskolor runt om i kommunen och det är en del av läroplanen att även bemöta dem.
Är ert mål att fylla hela gruppen med sverigefinnar?
– Det vore supertrevligt att få in ännu fler och vi har gjort undersökningar för att se hur vi ska få in fler. Men det har tagit tid att bygga en verksamhet som kan erbjuda alla delar vi vill erbjuda.
Hur jobbar ni i verksamheten för att lära ut ytterligare ett språk?
– Vi jobbar aktivt med att barnen varje dag ska få möta det finska språket och så får de öva mycket på det med upprepning och så. Sen uppmärksammar vi även vissa dagar som den finländska självständighetsdagen och sådant för att de ska få ta del av den finska kulturen, säger Caroline.
Ytterligare ett val förskolan gjort är att de ibland lagat finsk mat till barnen på Brokan, samtidigt som övriga förskolan fått äta traditionell svensk mat.
– Vi har ett samarbete med köket men det är ju inte så lätt för dem heller, haha. Vi har haft några rätter och det har varit uppskattat.
En viktig rekrytering till Norrbacka och Brokan var när de lyckades anställa Matilda Koivisto som är förskolans enda finsktalande pedagog. Född och uppvuxen i Haparanda har hon alltid levt med två språk och när tjänsten kom ut var den som skräddarsydd för henne.
– Jag trivs väldigt bra och gillar att jobba med barnen här på Brokan som är väldigt glada över att få prata finska. Både de finska barnen och de svenska barnen visar stort intresse att lära sig, berättar hon.
Är det svårt att lära ut finska?
– Ja, om man inte kan finska från första början är det väldigt svårt men man försöker lära dem enkla ord sen utvecklar man hela tiden.
Hur väljer men vilket språk man ska tala, när väljer ni finska och när väljer ni svenska?
– Vi pratar finska med de finska barnen, men när vi läser finska böcker för de barnen så vill även alla andra barn lyssna så det finns ett stort intresse från alla på avdelningen.