Forskarfredag i Skellefteå för en hållbar framtid

ForskarFredag som arrangeras 27 november har temat Forskning för en hållbar framtid. Runt om i Sverige genomförs ett hundratal aktiviteter digitalt så också i Skellefteå.

Karl Andersson vid Luleå tekniska universitet berättar om 5G-testbädden på The Great Northern under Forskarfredag.

Karl Andersson vid Luleå tekniska universitet berättar om 5G-testbädden på The Great Northern under Forskarfredag.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2020-11-23 09:56

I Skellefteå berättar under Forskarfredag ett flertal forskare vid Luleå tekniska universitet om heta satsningar och aktuell forskning. Bland annat presenterar Karl Andersson projektet där The Great Northern är först ut i Skellefteå med utbyggnaden av 5G-nätet. Sarah Rönnberg lyfter utmaningarna när behovet av el ökar och Christer Åhlund, berättar om sin resa, från datavetare i Uppsala till hur intresset för forskningen och utveckling förde honom till Skellefteå och akademi.

Sofia Andersson, postdoktor vid Palliativt centrum för samskapad vård vid Linnéuniversitetet presenterar sin forskning inom vårdvetenskap och palliativ vård och forskningsprojektet "Implementering av Liverpool Care Pathway på äldreboenden".

Birgitta Petterson och Lena Forsberg, Skellefteå Kraft, berättar om vilka möjliga affärer som kan uppstå genom nya industriella partnerskap med fokus på hållbarhet och Unghästen framtidsspanar tillsammans med Skellefteås gymnasieelever med fokus på en hållbar framtid medan Forskarpanelen, bestående av lokala forskare försöker besvara så många frågor som dom hinner med så gott dom kan.

Under dagen ger även forskningsinstitutet RISE en inblick i sin verksamhet. Forskning som berör oss i vår vardag som visar hur viktig synergin samhälle, industri och akademi är för vår utveckling.

Forskarfredag är en del av European Researchers’ Night och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!