Jens Wahlström är docent i arbets- och miljömedicin vid Umeå universitet, och han leder en forskningsgrupp om kyla och dess samband med hälsa.
För åtta år sedan gjorde hans forskningsgrupp en större befolkningsstudie där de fick 12 000 svar från invånare i de fyra norra länen.
– Vi frågade hur mycket man arbetade i kylan och om man förfrusit sig och andra symtom, därefter har den studien följts upp med olika delar, säger han.
I studien från 2015 så hade drygt 10 procent av männen förfrysning av händer och fötter och knappt 10 procent av kvinnorna.
– Förfrysning av ansiktet är ännu vanligare. Där är nästan var tredje man drabbad och var femte kvinna.
Förfrysning är något som direkt kan kopplas tydligt till kyla, men det finns även övriga hälsoproblem som kan bero på kyla.
– Det är rätt många symtom som kan kopplas till kyla och det har man också gjort i olika studier när man tagit hänsyn till olika faktorer.
Han lyfter hjärt-kärlsjukdom, astma, luftvägsbesvär och det finns också rapporterat att man får mer problem med värk och smärta och med vita fingrar.
– Generellt sett är det högre mortalitet – det är fler som dör under vinterhalvåret än under sommarhalvåret.
Kyla definieras för gradantal under tio plusgrader och nu är det extremt med de rådande temperaturerna, fortsätter han.
– Men det har också varit kallt ute i två månader med minusgrader och det behöver inte vara det för att bli nedkyld om man arbetar utomhus.
Trots detta finns det i dagsläget inga regler i arbetsmiljölagen som styr temperaturgränser eller liknande. Det är samma sak vad gäller värme, fortsätter han.
– Vid den extremkyla som råder nu blir det jätteviktigt att arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud hanterar detta.
Det handlar om att man har rätt kläder, att skyddsutrustning fungerar när det är så här kallt men också att man ges möjlighet till att ta tätare raster och värma upp sig, fortsätter han. Och att man får tid att fylla på mat och vätska.
– Sedan är det viktigt att man är uppmärksam på symtom som kan bli av kylan.
Om man får vita fläckar i ansiktet så är det första tecknet på förfrysning och det är bra om man hjälper varandra att uppmärksamma det.
– Man blir vit och tappar känsel och då är det viktigt att komma in och bli varm.
När det är så här kallt ute är det extra viktigt att man anpassar arbetsuppgifterna för dem som har en ökad sårbarhet för att drabbas av hjärtinfarkt, fortsätter han.
– Just när det är kyla är det en kombination om vad vi har för kläder, hur mycket vi rör oss och luftfuktigheten inte är för hög.
Samtidigt är det också viktigt att man inte klär sig för mycket så att man blir varm och svettig.
– Då blir man ordentligt kall när man blivit blöt och stannar till.
Han säger att han gärna skulle vilja titta vidare på hur väl förberedda man är ute på arbetsplatserna och hur man kan hantera de här förhållandena.
– Det är superviktigt att man där kan informera och ge kunskap när det finns behov. Och att man också ger den här informationen på andra språk än bara svenska.
De som är uppväxta i Skellefteå är vana att klä sig och vet hur man ska hantera det här, fortsätter han.
– Men hur ser det ut för dem som kommer från andra länder och som inte är vana vid kyla?