Fredrik Almqvist från Skellefteå är professor vid kemiska institutionen vid Umeå universitet och har länge forskat om nya alternativ till antibiotika.
Fungerande antibiotika är avgörande för sjukvården men den ökande antibiotikaresistensen är ett stort hot.
– Att hitta en ny klass som fungerar på ett nytt sätt är viktigt, för det förlänger chansen att kunna använda den framöver utan att det kommer resistens så fort, säger Fredrik Almqvist.
Studier som gjorts vid Umeå universitet och Washington university i St Louis kan vara en viktig pusselbit. Den nya klassen antibiotika bekämpar så kallade Gram-positiva bakterier, den typ av bakterier som är kopplade till vårdrelaterade infektioner, som man även brukar kalla sjukhussjuka, till exempel VRE och MRSA.
Forskningen visar att substanserna inte bara kan stoppa bakterierna från att föröka sig, utan även döda bakterier som inte är under tillväxt, något som annan antibiotika ofta har svårt att göra.
Resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
– Det är så klart fortfarande grundforskning, men det ser spännande ut, säger Fredrik Almqvist.
Kemister och molekylärbiologer vid Umeå universitet har i många år samarbetat med professor Scott Hultgren och hans grupp i St Louis.
– Vi är långt ifrån klara. Det här är den första publikationen i förhoppningsvis en serie av kommande arbeten.
Ingen kan i dag svara på när den nya klassen av antibiotika kan finnas ute på marknaden och komma patienterna till del.
– Det handlar om att någon annan måste ta vid, något större läkemedelsbolag, för att få den färdiga produkten ända till marknaden.
Behovet av ny antibiotika är oändligt.
– Får man fram en ny klass som den här, är hoppet större att man kan få något livskraftigt, säger Fredrik Almqvist.
Fakta
Multiresistenta bakterier ökar i hela världen och utgör ett hot mot den enskilda människan, samhället och vården. Infektioner med multiresistenta bakterier ökar risken för komplikationer och dödlighet hos enskilda patienter men innebär också ökade kostnader i form av förlängda vårdtider och dyrare läkemedel.