Avtalsförhandlingarna dröjer: ”Måste rädda vården”

Både Kommunal och Vårdförbundet förhandlar om nya avtal för sina medlemmar. Motpart är Sveriges kommuner och regioner, SKR. ”En prioriterad fråga är minskad veckoarbetstid”, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Anki Pettersson, sektionsordförande på Kommunal i Skellefteå, ser förbättrade scheman som en prioriterad fråga. ”Så som vi har det ute i verksamheterna nu är katastrofalt.”

Anki Pettersson, sektionsordförande på Kommunal i Skellefteå, ser förbättrade scheman som en prioriterad fråga. ”Så som vi har det ute i verksamheterna nu är katastrofalt.”

Foto: Johanna Sandgren

Skellefteå2024-03-27 05:00

Vårdförbundet är i den största avtalsrörelsen på över 20 år och det berör 1,2 miljoner medarbetare i landet. Det är sex huvudöverenskommelser, hök, det förhandlas om. 

– De som arbetar i vården behöver en förkortad arbetstid, för om fler orkar arbeta heltid blir det fler händer i verksamheten och vårdköerna kan kortas, säger Jenny Olsson.

Vårdförbundet bygger bland annat sina krav på två rapporter som de tagit fram.

– Tre av tio av våra medlemmar jobbar deltid för att orka med jobbet, för att få vila och återhämtning. Det innebär att de förlorar pengar för att arbetstiderna inte fungerar.

Den andra rapporten visar att fyra av tio unga i yrket, upp till 29 år, upplever otillräcklig bemanning och hög arbetsbelastning och därigenom sannolikt inte kommer att stanna inom vården.

– Det finns sjuksköterskor och barnmorskor som valt att jobba med något annat.

Vårdförbundet vill även ha en rejäl löneökning.

– En bättre löneutveckling är viktigt och att det satsas på professionerna. Det behövs också en höjd ob-ersättning, den är dålig inom vården, säger Jenny Olsson.

Andra krav är schemalagd kompetensutveckling, ge cheferna förutsättningar att jobba med arbetsmiljön och bättre scheman.

– Det är konkreta förslag för att rädda vården. Vi behöver verkligen hälsosamma scheman, säger Jenny Olsson.

Anki Pettersson, sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå, säger att förhandlingsarbetet på lokal nivå är stillastående i väntan på att fackförbundet centralt ska förhandla färdigt med SKR.

Centralt driver Kommunal i huvudsak frågor som rör löneökningar, tydlig individuell lönesättning samt hållbara arbetstider och fredad återhämtning.

Vad kommer ni trycka extra på i de lokala förhandlingarna längre fram?

– Där kommer vi trycka på att erfarenhet ska prioriteras lönemässigt. Det biten måste ses över, säger Anki Pettersson.

– Det som också drivs centralt utifrån arbetstider är något som vi också ser lokalt – vi behöver förbättra våra scheman. Så som vi har det ute i verksamheterna nu är katastrofalt. Och att locka in fler som vill jobba med de förutsättningar vi har ... Nej, vi måste få bättre scheman, helt enkelt!

Det är stora utmaningar i förhandlingarna då flera arbetsgivare flaggat för kraftiga besparingar i verksamheterna.

Jeanette Hedberg är förhandlingschef på SKR. Hon skriver följande:

”Flera arbetsgivare tvingas göra besparingar och varsla om uppsägningar samtidigt som fackens yrkande om löner och andra avtalsvillkor är ovanligt många och kostsamma.”

Industrins parter kom överens om en löneökning på 3,3 procent. Det brukar bli en norm för förhandlingar inom andra områden.

”Våra sex fackliga motparter har tillsammans framfört cirka 170 yrkanden varav flera innebär kostnad långt utöver det märke på 3,3 procent som parterna har att förhålla sig till 2024”, skriver Jeanette Hedberg, och fortsätter:

”Att följa industrins märke på 3,3 procent beräknas kosta 21 miljarder kronor för kommuner och regioner. Bara yrkandet om arbetstidsförkortning skulle kosta ytterligare 24 miljarder kronor om anställda i kontaktyrken i kommuner och regioner skulle arbeta två timmar mindre i veckan.”

Förhandlingarna ska egentligen vara klara den 31 mars, då inget ännu är klart på central nivå så kommer de lokala förhandlingarna att dröja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!