– Mycket märkligt eftersom Reko-ringar i södra Sverige fått tillstånd för utlämningen som väl knappast kan anses vara en marknad. Här måste det till en gemensam bedömning i Sverige, säger Maria Broman, vd för Visit Skellefteå.
Hon passar också på att göra ett förtydligande när det gäller restauranger som Visit Skellefteå fått många frågor om.
– Restauranger faller inte under reglerna om allmänna sammankomster så där får det finnas mer än 50 personer. Men om det till exempel arrangeras dans i restaurangen får det bara vistas 50 dansande i lokalen, berättar Maria.
När Företagshjälpen drog igång förra onsdagen har den hittills via direktsändningen och tittande efteråt haft 3 800 besökare på näringslivskontorets facebooksida. Nya sändningar kommer att genomföras varje onsdag tills vidare. Direktsändningen modererades av näringslivschef Bengt Ivansson och biträdande näringslivschef Anja Palm.
Likviditetsbrist på grund av coronakrisen har många företag i Skellefteå råkat ut för och hårdast drabbade är besöksnäringen och handeln.
– Det är ju bra med de stödåtgärder som regeringen fattat beslut om, men vad som behövs är direkta stödåtgärder här och nu. Det finns en stor oro inom dessa branscher om hur man ska klara sommaren, betonar Maria Broman.
Åsa Andersson, vd för Skellefteå Industrihus, berättade om möjligheter att ansöka om anstånd med betalning av hyrorna i andra kvartalet till i höst. Skellefteå Industrihus för en dialog med andra fastighetsägare så att man agerar på samma sätt.
– Här gör vi en individuell bedömning där vi försöker avgöra om det finns en långsiktig bärkraft i verksamheten så att vi ser om betalningssvårigheterna är av tillfällig art. Vi vill då bland annat se de två senaste boksluten och försäljningssiffror, berättar hon.
Aurora Pelli, strateg utbildning och näringsliv vid Region Västerbotten, berättade om det beslut som Regionala utvecklingsnämndens arbetsutskott fattade under tisdagen om att avsätta 25 miljoner kronor i ett tillfälligt stöd för att hjälpa länets småföretagare med 1 till 9 anställda.
Maximalt kan ett företag söka 150 000 kronor till mjuka kostnader.
– Mycket är fortfarande oklart hur handläggningen av stödet ska ske men det är viktigt att det går snabbt, säger Aurora.
Paulina Holmgren, ordförande för Svenska Fotografers Förbund, berättade att KLYS som utgör en samlad röst för yrkesverksamma kulturskapare i Sverige arbetar för att skapa möjligheter i arbetslöshetsförsäkringen för frilansare i olika former att få tillgång till a-kassa i större utsträckning under coronakrisen.
– Vi vill att man slopar eller kortar ned kvalifikations- och anslutningstiden för nya medlemmar i A-kassan så att frilansare kan få arbetslöshetsförsäkring utbetald direkt eller så snart som möjligt.
KLYS vill också att egenföretagare ska kunna permittera sig själva.
– På så sätt att de kan jobba deltid i sitt företag, och få statligt stöd för att täcka upp inkomstbortfall motsvarande det förslag till korttidspermittering som regeringen beslutat om för företag som behöver permittera sina anställda, säger Paulina Holmgren.
Catarina Lidman, kontorschef vid Swedbank i Skellefteå, tipsade om att företag som hamnat i trubbel på grund av coronakrisen kan söka amorteringsbefrielse på lån, avbetalning och leasing upp till sex månader.
– Då förlänger man bara kredittiden vilket är mindre påfrestande för likviditeten än ett amorteringsanstånd där man skjuter fram betalningen så att det blir en dubbel betalning när anståndstiden gått ut, berättar hon.
Jonas Holmqvist, advokat vid Kaiding Advokatbyrå, berättade om vad en rekonstruktion av ett företag innebär, vilket kan vara alternativet till en konkurs. Han konstaterar att för att en sådan ska lyckas måste företaget trots allt ha en ganska bra omsättning.
– Det måste också finnas en hyfsad del leverantörsskulder. Om man inte har det är uppsidan av en rekonstruktion begränsad, konstaterar Jonas Holmqvist.