Han konstaterar att i husbyggnadsprojekt är det oftast arkitekten som hamnar i rampljuset.
– Om teknikkonsulterna gör ett bra jobb så ska man helst inte märka av resultatet av deras insats.
Sedan 1990 har Anders Enquist varit anställd på kontoret i Skellefteå. Då etablerade sig företaget J&W här vilka 2001 förvärvades av bolaget WSP som på den tiden hade huvudkontoret i London.
2012 flyttades huvudkontoret till Montreal i Kanada. Idag har WSP 49 500 medarbetare som finns i ett 40-tal länder.
– Därmed är vi nog ett av de största företagen med verksamhet i Skellefteå, säger Anders.
I Sverige har WSP 4 300 medarbetare på ett 40-tal kontor och 2018 omsatte de 4,8 miljarder kronor.
– Vi samarbetar mycket både över teknikområdes- och landsgränser och kan skaka fram experter på de flesta områden inom WSP. Som kuriosa kan nämnas att våra kollegor ligger bakom konstruktioner som Freedom Tower i New York och The Shard i London, berättar Patrik Rönnmark, gruppchef Byggprojektering.
Sedan 2009 är Anders Enquist, chef för WSP Region Norr som sträcker sig från Hudiksvall i söder till Kiruna i norr.
– Totalt har vi cirka 700 medarbetare i Region Norr och i Skellefteå är vi 70 stycken och söker ständigt efter nya medarbetare. Vi är tämligen framgångsrika med att locka till oss nyutexaminerade högutbildade trots att vi har dåligt med utbildningar på orten. Sedan gläds vi åt de många återvändarna som efter ett par år i storstan vill öka sin livskvalitet och flyttar hit och börjar hos oss.
Han konstaterar att företaget idag är ganska trångbodda i lokalerna på Södra Järnvägsgatan som en gång i tiden bland annat inrymde den klassiska Kulturkrogen.
– Om vi ska växa mer, vilket vi vill, så måste vi nog flytta. Vårt nuvarande kontor riskerar också hamna i vägen för ett nytt P-hus och framtida Norrbotniabanan. Vi för en dialog med ett antal fastighetsägare i Skellefteå om detta, säger Anders.
Förutom byggkonstruktion omfattar WSP:s verksamhet även geoteknik, markprojektering, landskapsarkitektur, el- och VVS, byggledning, besiktning, bergteknik, brobyggnad, mätteknik, energi, process och i allt högre grad miljötjänster.
– Vi är mycket breda och på olika sätt är vi med i många av de projekt som genomförs i Skellefteå, säger Emma Stenberg, gruppchef Anläggningsteknik.
Och när hon räknar upp exempel på sådana kan man inte annat än hålla med henne. Batterifabriken, Kulturhuset Sara, kontorshuset Svalan på Strömsör och hela det nya kvarteret där, Morö backe skola, Floraskolan, Skellefteå Kraft Arena…
– När det gäller batterifabriken projekterade vi bland annat markarbetena, va-lösningarna och elförsörjningen och för kulturhuset har vi projekterat pålningen, samt betong- och stålkonstruktionen som också ingår i denna fantastiska träbyggnad, berättar Mikael Viklund, gruppchef El.
Ett annat projekt som de arbetat med var påbyggnaden av Skellefteå Krafts kontorshus med en trästomme. Bakom den lösningen stod dåvarande studenten Samuel Wikström som gjorde ett examensjobb på Luleå tekniska universitet.
– Det blev mycket lyckat och han är nu anställd hos oss som civilingenjör. Träbyggande är ett område som vi satsar hårt på och där har vi på senare år anställt ett flertal ingenjörer, säger Patrik Rönnmark.
Boliden är en av Skelleftekontorets viktigaste kunder.
– I Aitik har vi haft en hel del uppdrag genom åren och projekteringen av lakverket på Rönnskär där vi varit djupt involverade från första början är ett av våra färska samarbeten med Boliden, säger Anders Enquist
Ingenjörerna från Skellefteå har också sitt finger med i spelet i många projekt på andra håll i landet och utomlands. Här lyfter Anders fram det nya spektakulära stadshuset i Kiruna, Kristallen, som exempel.
– Nu senast var jag i Mo i Rana tillsammans med WSP Norge där det också planeras för en batterifabrik och en ny flygplats.
Anders Enquist tror stenhårt på den lokala marknaden i Skellefteå som han är övertygad kommer att växa kraftigt under de närmaste åren. Med detta kommer givetvis ökad konkurrens, både om uppdrag och personal, något som inte oroar.
– Det blir ju fler etapper av batterifabriken, planer finns på etablering av en grafitfabrik och så ska det ju byggas ett nytt resecenter. WSP projekterar redan delar av Norrbotniabanans sträckning mot Skellefteå. Att vi behöver fler bostäder, skolor och butiker är välkänt. Så visst kommer det att finnas arbete här för ingenjörer som arbetar med samhällsbyggnad, avslutar han.