SOS larmades om sopbilsbranden, som hade utbrutit på Liljevägen, vid 09.30 på måndagsmorgonen. Boende i området beordrades direkt att stanna i sina fastigheter då det snabbt kom fram att fordonet drivs av biogas.
– Det blev en defensiv insats så vi gick inte på för att försöka släcka utan vi ville spärra av området. Vi kunde se att gastankarna var hotade. Vi kunde höra ventiler som öppnades, så det fanns en risk för att det skulle ha kunnat sprängas, berättade Johan Marklund vid räddningstjänsten.
Fokus låg istället på att säkra området, så strax därefter spärrades ett område på cirka 300 meter av.
– Tjärnvägen är avstängd mellan Plangatan och Travvägen och hela det området är avspärrat för allmänheten, uppgav Pär Mikaelsson vid räddningstjänsten.
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kopplades in för att diskutera strategier.
– Med dem har vi resonerat kring hur man kan agera med gasflaskorna. Planen från dem, tillsammans med oss, är att avvakta och låta fordonet brinna upp och svalna, berättade Johan Marklund vid räddningstjänsten.
Diskussioner fördes om att skjuta biogastankarna men det genomfördes aldrig.
– Dels är det en risk med själva skjutningen, sedan pratade vi med MSB om det skulle ha varit en säkrare åtgärd. Det är ganska tjocka tankar så det kanske inte får den effekt vi vill.
En liknande sopbil togs till platsen så att räddningstjänsten kunde se var tankarna var placerade och var säkerhetsventilerna satt.
Insatsen pågick långt in på eftermiddagen. Vid 15-tiden hade avspärrningarna begränsats till de närmaste fastigheterna. Branden hade inte slocknat helt så att det var fortfarande varmt kring biogastankarna, vilket i värsta fall hade kunnat orsaka en tryckvåg om de hade exploderat. Gasflaskorna är gjorda i kompositmaterial och vid en explosion kan delar spridas, vilken också innebär en risk.
– Det finns säkerhetsventiler som ska lätta på gasen i flaskorna så vi bedömer inte att det är en jättestor risk för explosion men går heller inte att utesluta det helt heller. Därför vill vi att det ska svalna innan vi gör någonting, berättade Johan Marklund.
Strax före 18.00 hade bärgare anlänt till platsen för att flytta sopbilen. Under transporten spärrades flera gator av. Berörda gator var Liljevägen, Ekgatan, Järnvägen och Burträskvägen. Även Bölevägen, Yttergatan och Travvägen påverkades.
Henrik Lindgren, insatsledare vid räddningstjänsten, ville inte säga var sopbilen transporterades.
– Den flyttas till en hemlig ort. Där får den stå och svalna ytterligare. Sedan ska tekniker titta på om det är tryck kvar i biogasflaskorna.
Utöver det kvarstår städning på gatan där branden inträffade. I och med flytten hävdes avspärrningarna i villaområdet.
– Det har gått bra. De boende har haft förståelse för det här, säger Henrik Lindgren.
På grund av händelsen blev soptömningen i området försenad i hela området. Skellefteå kommun bad boende att låta sopkärlen stå kvar tills de blev tömda, vilket sker tidigast på tisdagsmorgonen. Orsaken till branden är i nuläget okänd.