Skelleftebon har under åren dömts för ett stort antal brott.
Efter en dödsolycka på Järnvägsleden sommaren 2015 dömdes han till tre års fängelse för vållande till annans död, grovt brott, vårdslöshet i trafik, drograttfylleri och grov olovlig körning, då medpassageraren omkom när bilen körde av vägen.
Häktad för återfallsrisken
Ett par dagar efter att polisen gripit 35-åringen efter vansinnesfärden i december häktades han av Skellefteå tingsrätt utifrån risken för återfall i brott.
Den 22 december väckte åklagare Micael Dahlberg åtal mot 35-åringen för fem olika brott, däribland grov vårdslöshet i trafik.
Åklagaren påpekar att 35-åringen genomförde bilfärden trots att denne var påverkad av amfetamin.
Rättegången skulle egentligen redan vara avklarad, men eftersom det inväntas ett yttrande av kriminalvården i personutredningen kommer förhandlingen att avslutas den 23 januari. Då kommer åklagare och advokat plädera kring lämplig påföljd.
”Det var inte ett grovt brott”
Advokat Erik von Ahn säger:
– Min klient erkänner vårdslöshet i trafik och att han kört för fort, men inte att det skulle vara ett grovt brott.
– Den här natten förekom det knappt någon annan trafik, det var ett rent misstag att han för en kort stund längs E 4 kom över i fel körriktning, han har inte kört mot rött, ingen person kom till skada och det finns ingen uppmätt hastighet från polisens sida, tillägger Erik von Ahn.
Om han döms, vad vore den lämpligaste påföljden?
– Han är i stort behov att bryta de destruktiva mönster som funnits, och då behövs både stöd och vård. Det är vår förhoppning, utifall det blir en fällande dom, att han ska få en skyddstillsyn med särskild behandlingsplan mot missbruket, säger Erik von Ahn.
Utifrån det grova brottet sommaren 2015, som också var en bilfärd i mycket hög hastighet, har han väl upprepat en viss typ av brottslighet?
– Ja, det är en omständighet som finns med. Men det väsentliga är nu att min klient är starkt motiverad att bryta nuvarande livsstil och komma tillrätta med den problematik som han har. Och han känner ånger över vad han gjort, svarar Erik von Ahn.
Erik von Ahn: Min klient erkänner vårdslöshet i trafik och att han kört för fort, men inte att det skulle vara ett grovt brott.