Det var vid 17.30-tiden på tisdagen som flickan, som är i lågstadieåldern, var på väg hem från en kompis för att därefter åka iväg med sin pappa till en träning. Platsen var korsningen Lantmannagatan och Stråkvägen på Sunnanå i Skellefteå.
Pappan berättar för Norran:
– Dottern har i efterhand berättat hur en manlig bilförare i en svart bil körde upp bilen intill henne, vevade ned rutan och började prata med henne och frågade var hon bodde. Hon inledde inget samtal med mannen, och hon har kunnat lämna signalementsuppgifter om mannen, bland annat om kroppsbyggnad och kännetecken i ansiktet. Men hon hade inte sett mannen förut.
Bilföraren släppte inte kontakten med flickan trots att hon avvisade hans försök till samtal.
– Han körde istället bilen närmare och ropade att hon kunde få hjälp att komma över en stor vattenpöl i närheten av korsningen, men även detta avvisade min dotter. Men mannen gav sig inte, istället ville ha veta på vilken adress hon bodde och att hon skulle sätta sig i bilen så att han kunde skjutsa hem henne.
Allt slutade med att dottern snabbt tog sig från platsen och kom som pappan beskriver det ”hemrusande i panik och ropade på hjälp flera gånger”.
– Jag reagerade direkt på vad som hänt, jag ringde polisens larmnummer 112 samtidigt som vi satte oss i bilen och åkte runt i en halvtimme på Sunnanå, Sörböle och Falkträskområdet, men vi kunde varken hitta mannen eller den svarta bilen. Under bilfärden hade jag kontakt med polisen via högtalartelefonen och lämnade alla uppgifter jag hade, berättar pappan.
Efter att dottern och pappan sedan åkt iväg på träningen gjorde pappan en ny, längre bilfärd i området i hopp om att hitta den misstänkte, men utan resultat.
Skelleftepappan vill genom Norran tydligt signalera till andra barn och föräldrar att vara vaksamma.
– Det gäller att vi pratar med våra barn om att vara försiktiga om den här typen av händelser inträffar, att vi förebygger och stöttar och samtalar med barnen. Jag har också tagit kontakt med bland annat vår skola.
I samtal med polisen kopplades också pappan vidare, och han berättar för Norran att han fick uppfattningen att det andra samtalet också innebar att en polisanmälan upprättades förutom den ”händelserapport” som det blev av det initiala larmsamtalet via 112.
Norran talade med ett flertal poliser i Skellefteå under onsdagen. De uppgav att de inte kunde se att någon anmälan var gjord under tisdagskvällen, däribland Ewa Öberg Öström vid polisen i Skellefteå, som under lång tid arbetat med trygghets- och förebyggande frågor och har kontakt med skolorna.
Detta stärker bilden av att det uppstod någon form av miss i kommunikationen mellan polisen och pappan.
– Jag tog för givet att det andra samtalet innebar att det gjordes en polisanmälan, men nu har anmälan gjorts, säger pappan.
Ewa Öberg Öström tillade att hon inte fått in några uppgifter om liknande händelser i närtid i Skellefteå med omnejd.
Polisens kommunikatör Marie Andersson:
– Jag kan bekräfta att det finns en samtal som ringts in till polisen vid den här tidpunkten. Däremot kan jag inte hitta att det är gjort någon polisanmälan. En viktig uppmaning är att, såväl i det här enskilda fallet som i övrigt när det inträffar händelser, det görs en anmälan via telefonnumret 11414 eller via polisens hemsida.