Inom loppet av åtta månader har en pappa och en mamma, i två separata rättsfall, dömts av Skellefteå tingsrätt för hedersrelaterad brottslighet. Detta har aldrig tidigare inträffat i Skellefteås kriminalhistoria.
Torsdag 24 juni 2021:
En 37-årig mamma döms för grov misshandel och misshandel mot ett av barnen, en tonårsdotter. Brotten har inträffat mellan den 1 mars och 28 april i år. Påföljden blev fängelse i ett år och nio månader.
Efter olika utredningsåtgärder av polisen så häktades mamman i mitten av maj. Den 1 juni väckte åklagare Amanda Tapani åtal. Hon menade att våldet varit hedersrelaterat eftersom dottern inte ville bli bortgift.
Mamman anklagades för att upprepade gånger ha slagit dottern på kroppen med laddsladdar och en slev samt tvingat dottern att sitta i duschen under kallt rinnande vatten en längre tid.
Ur domen:
”Även om skadorna varit lindriga så har våldet utövats av målsägandens mor i hemmet där hon borde kunna känna sig säker och trygg. Det har varit upprepade slag mot kroppen med sladdar och en slev. Att sitta i duschen under kallt vatten har varit särskilt integritetskränkande, hon har känt rädsla för att dö. Det är försvårande att ett motiv för brottsligheten måste anses ha varit att bevara eller återupprätta en person eller familjs heder, det vill säga hedersrelaterad brottslighet:”
Fredag 30 oktober 2020:
En 50-årig pappa döms för att med kniv ha attackerat sin son utomhus i Skellefteå. Påföljden blev fängelse i ett år och två månader.
– Det har funnits ett rent hedersmotiv till gärningen, att mannen skulle återupprätta sin heder genom gärningen där det finns en skilsmässa med i bakgrunden, förklarade åklagare Jonas Fjellström när åtalet väcktes.
Lars-Marthin Markstedt är gruppchef för polisens avdelning ”Brott i nära relation” i Skellefteå.
– När det gäller hedersrelaterad brottslighet är det extra viktigt att tidigt få vetskap om vad som skett. Detta för att polisen snabbt ska hinna ”fånga upp” den drabbade och dennes berättelse, när den är så sann och opåverkad som möjligt. Det är viktigt att även så snabbt som möjligt även hålla förhör med vittnen medan de har information samt sina upplevelser färska i minnet, säger han om utmaningarna kring att utreda hedersbrott.
Speciella svårigheter vid den här typen av brott, saker ni tänker extra mycket på eller tankar om mörkertal?
– Det är svårt att beskriva omfattningen på mörkertalet annat än att det är förmodligen större än vi anar. Min erfarenhet är att de som är brottsoffer i dessa ärenden ofta har en begränsad umgängeskrets. Detta leder till att de riskerar att bli isolerade beroende på vilken ställning övriga släktingar och vänner väljer att ta.
– Därför är det otroligt viktigt att den som utsätts för brott känner trygghet och tillit till de som från samhällets olika sidor jobbar med händelsen, exempelvis skola, socialtjänst och polis. Men det är nästan ofrånkomligt att den som utsatts för brott börjar väga in vad man kan vinna på att driva sin sak i förhållande till vad man främst socialt kan förlora. Det är inga lätta beslut för målsäganden som ofta är en ung person, tillägger Lars-Marthin Markstedt.