Anja tar sköterskejobb i Skellefteå om lönen är rätt

Anja Basic, Skellefteå, är blivande sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundet Student. Med kampanjen #inteunder30K vill förbundet hjälpa medlemmarna att höja lägsta förstagångslön till 30 000 kronor i månaden.

Anja Basic, Skellefteå, ordförande i Vårdförbundet Student: "Regionen måste prioritera bättre".

Anja Basic, Skellefteå, ordförande i Vårdförbundet Student: "Regionen måste prioritera bättre".

Foto: Åsa Juthberg

Skellefteå2022-04-25 18:00

Anja är ordförande i Vårdförbundet Student, det nationella studentförbundet för blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Med kampanjen #inteunder30K uppmuntras medlemmarna att kräva 30 000 kronor som lägsta förstagångslön. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet, och reaktionerna har varit blandade.

– Vi får hejarop, samtidigt vill de som jobbat länge att det ska satsas på dem också. Det förstår jag, men förstagångslönen är det enda vi kan påverka från vår sida.

Kampanjen skiljer sig från andra kampanjer med samma namn, då den erbjuder utbildning i löneförhandling och individuell lönesättning. Målet är att få upp förstagångslönerna och att det ska leda till höjda löner överlag. Anja menar att det måste satsas i båda ändar för att personal ska stanna kvar.

– De erfarna kan inte ersättas med oss nya, vi klarar oss inte utan dem.

Anja är från västkusten, men flyttade till Skellefteå 2019 tack vare kärleken. Förutom honom är det mycket hon gillar med stan, inte minst lasarettet. Hon har jobbat och praktiserat på flera av lasarettets avdelningar, och trivts överallt.

– Personalen här är fantastisk och alltid bra på bemötande, även när de är hårt pressade.

På Skellefteå lasarett råder sköterskebrist och en ansträngd arbetssituation. Vissa har valt att byta yrke eller jobba åt bemanningsföretag i Norge eller Sverige. Anja kan tänka sig att göra det för lönens skull, om hon får vara på en avdelning där hon som ny kan ge trygg och säker vård. 

– Men det är inte vad jag vill innerst inne, jag vill jobba på lasarettet. 

Anjas ögon glittrar när hon pratar om sitt yrkesval. Efter att ha provat på alla möjliga serviceyrken kom hon till hemtjänsten 2019.

– Det var otroligt givande. Man var så glad när man kom hem efter att ha gjort skillnad för någon. Att vårda känns inte som ett jobb, så jag har väl hamnat rätt helt enkelt.

Hon förväntar sig ett långt och hälsosamt arbetsliv, och då är det inte bara lönen som har betydelse. Arbetsmiljön spelar också stor roll. Fler kollegor är ett måste. 

– Arbetsgivaren tycks räkna med att vi ska gå in i väggen, och att det bara är att ta in nya när vi bränner ut oss, säger Anja. Men snart är alla delar utbrända och vi står inte på led längre. Det är dags för dem att göra bättre prioriteringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!