Fönsterputsning på hög höjd: ”Alltid lite pirrigt”

Många Skelleftebor har nog sträckt på nacken de senaste dagarna när de gått på stan. Just nu pågår nämligen fönsterputsning högt uppe på Sara kulturhus.

Ett socialt jobb. Nicolas Aronsson, Anton Graaf och Marcus Björn jobbar nära varandra och hinner med att avhandla det mesta under arbetets gång.

Ett socialt jobb. Nicolas Aronsson, Anton Graaf och Marcus Björn jobbar nära varandra och hinner med att avhandla det mesta under arbetets gång.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2023-10-03 20:30

Cirka 5 200 kvadratmeter – så stor är fönsterytan på kulturhuset som just nu putsas skinande ren. Arbetet, som genomförs på närmare 80 meters höjd, inleddes i måndags och ska pågå fram till och med fredag.

Det är första gången som fönsterna i den ”höga delen” av byggnaden rengörs.

– Den nedre delen av byggnaden har putsats tidigare, det är enklare att komma åt där. Men nu tar vi för första gången tag i hotelldelen. Efteråt ska vi utvärdera hur ofta vi behöver ordna med fönsterputs i framtiden, säger fastighetsskötare Robert Johansen.

undefined
”Det är alltid kul att jobba på hög höjd”, säger Marcus Björn.

Firman Svensk Höjdsäkerhet AB, med bas i Växjö och Stockholm, har hyrts in för att utföra arbetet. Fönsterputsarna firas ned med rep från tjugonde våningen. De är tre till antalet, en fjärde står på taket och sköter en del praktiska saker. Det handlar bland annat om att mata efter slang och se till att vattnet räcker.

Det gäller att inte vara höjdrädd, konstaterar vd Marcus Björn, som själv är med och putsar.

– Två av oss är faktiskt cirkusartister i grunden och en är gymnast, berättar han.

undefined
Kollegorna har hela Sverige som sin arbetsplats. För en tid sedan arbetade de till exempel vid en 5G-mast i Norrbotten.

– Det är alltid lite pirrigt just när man kliver över kanten och ska firas ned. Men när man väl hänger utmed fasaden så tänker man inte så mycket på att man är på hög höjd. Det är dessutom ett väldigt socialt jobb, vi skrattar och skojar med varandra.

Företaget är specialiserat på höjdarbete av olika slag, fönsterputsning hör dock inte till de vanligaste arbetsuppgifterna. Men när samtalet från Sara kulturhus kom var det ändå självklart för Marcus och hans kollegor att tacka ja till uppdraget.

undefined
På tisdagen putsades den södra sidan av kulturhuset. Området kring entrén som vetter mot torget spärrades av för att undvika att folk skulle få vatten på sig.

– Vi var faktiskt här redan när huset byggdes och monterade en säkerhetsskena vid taket. På så sätt var det naturligt att vi skulle komma tillbaka, det är samma skena som vi fäster repen i nu, säger han.

Totalt under veckan planerar fönsterputsarna att genomföra 62 stycken nedfirningar. På tisdagen arbetade de på den södra sidan av byggnaden.

undefined
I veckan blir Sara kulturhus fönster skinande rena.

– Det här jobbet är riktigt trevligt när det är soligt som i dag, säger Marcus Björn.

Men det gäller också att tänka på vad man gör – och att inte slappa för mycket när hela stan tittar på.

– Sara kulturhus är ju ett riktigt landmärke här. Jag skulle tro att vi har hamnat på många Instagramprofilers sidor i veckan, varenda gång vi tittar ner så ser vi folk som står och fotar oss, säger Marcus Björn och skrattar.

undefined
Inget för den höjdrädde.
undefined
Hela hotell- och spadelen putsas.
undefined
Om det är för varmt riskerar rengöringsmedlet att torka innan man hinner komma med rakan. Just den här dagen var vädret dock perfekt.
undefined
Marcus Björn har sin bas i Växjö och har sysslat med höjdarbete i många år.
undefined
Kollegorna firas ned från den 20:e våningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!