Flyttad efter kritik – lägger fram ljudbevis

När Ingrid Leirnes, läkarsekreterare, anklagade sin arbetsgivare för att ha bestraffat henne efter en kritisk insändare i Norran nekade cheferna till detta. Nu lägger hon fram ljudbevis som styrker hennes version.

Ingrid Leirnes har med sitt fackförbund Visions hjälp tagit strid mot Region Västerbotten. Hon anser att hon omförflyttades till Ursviken från Bureå hälsocentral på grund av en kritisk insändare.

Ingrid Leirnes har med sitt fackförbund Visions hjälp tagit strid mot Region Västerbotten. Hon anser att hon omförflyttades till Ursviken från Bureå hälsocentral på grund av en kritisk insändare.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2020-08-26 10:00

Fackförbundet Vision lämnade i maj in ett skadeståndskrav mot Region Västerbotten. Norran har tidigare rapporterat om bakgrunden, att läkarsekreteraren Ingrid Leirnes hävdar att hon blev omplacerad efter att ha skrivit en kritisk insändare i Norran. I insändaren anklagar hon regionen för att inte skydda patienterna från personalen – eftersom personal tillåts arbeta med sjukdomssymtom. Hon uppmanar därför invånare att ”undvika att söka vård.” 

Efter insändaren flyttades Ingrid från hälsocentralen i Bureå till Ursviken. I de fackliga förhandlingarna, och i Norran, har berörda chefer nekat till anklagelsen om att de utsatt Ingrid för repressalier. De har beskrivit att Bureå och Ursviken är en enhet, att ”det är vanligt att folk arbetar på båda” och att omplaceringen inte har med insändaren att göra. 

Förhandlingarna pågår än. Lars Burström, ordförande för Vision Region Västerbotten, berättar att det hittills varit tre förhandlingstillfällen, och att fler väntar.

– Jag vill egentligen inte kommentera mer, så länge förhandlingarna pågår, säger han.

Ingrid Leirnes berättar dock att Vision vid det senaste förhandlingstillfället lämnade över några timmars ljudinspelningar till arbetsgivarens förhandlingspart. Norran har tagit del av dessa inspelningar, som bekräftar mycket av det Ingrid hävdar har sagts. Det handlar dels om ett inspelat morgonmöte, där flera ur personalen deltog. Dels om enskilda samtal mellan Ingrid och två chefer. 

Av inspelningarna framgår bland annat att chefen beskriver insändaren som ett stort övertramp av Ingrid, och att hon inte längre får stå i Bureås reception eftersom de saknar förtroende för henne. 

I ytterligare ett samtal säger chefen: ”Det här blir konsekvenserna av det du gjort. Du behöver inte gilla det men det är konsekvenserna. Och det är konsekvenserna av yttrandefriheten – att jag kan säga vad jag tycker, men vissa kommer inte att gilla det och det kan bli olika åtgärder mot en.”

Ingrid säger i ett samtal att hon som regionanställd har ett ansvar att visselblåsa om hon ser något olämpligt, varpå chefen svarar: ”Nu ska du få höra fröken visselblåsare, du har yttrandefrihet. Men den ska vara faktabaserad. När den inte är faktabaserad så faller det under epitetet förtal.”

Faktan som de är oeniga om rör huruvida personal har jobbat med förkylningssymptom eller inte. 

Varför lämnades inte inspelningarna över från början?

– Vision ville att cheferna skulle få en chans att berätta själva. Det ska väl inte behövas inspelningar för att berätta sanningen, säger Ingrid Leirnes.

Hur känns det nu? 

– Det känns skönt att inspelningarna är på bordet, det är nog många som inte vetat riktigt vad de ska tro och undrat om jag ljuger, säger Ingrid Leirnes. 

Marina Bokvist är verksamhetschef för Ursviken och Bureås hälsocentraler. Norran mejlar henne några citat från banden. Hon hänvisar dock frågor till Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

– Vi har fått veta att inspelningar finns, men inte fått ta del av dem än, säger Brita Winsa.

Vad tänker du om vad cheferna säger på ljudinspelningen?

– Med reservation för att vi inte hunnit höra inspelningen än, så kan man säga att, om det är så citaten är angivna så är det inte bra, säger Brita Winsa. 

Fakta

Meddelarfrihet innebär att du får lämna i princip vilka uppgifter som helst till en journalist i syfte att de ska publiceras. Undantagen rör exempelvis frågor om rikets säkerhet eller det som omfattas av patientsekretess. 

Inom det offentliga är arbetsgivare även förbjudna att efterforska vem som lämnat uppgifter till media. Bara att ställa frågan är straffbart. 

Den offentliga arbetsgivare som utsätter en anställd som varit i kontakt med media för repressalier riskerar böter eller fängelse.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!