Jordskalv i Övre Bäck: ”Området mer aktivt”

Under natten mot fredag inträffade ett jordskalv söder om Skellefteå – med ett efterskalv en timme senare. Skalvet är ett av flera kring Övre Bäck på sistone. ”Området har blivit mer aktivt”, säger seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.

Seismologen Björn Lund säger att den senaste tidens ökade aktivitet är intressant.

Seismologen Björn Lund säger att den senaste tidens ökade aktivitet är intressant.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skellefteå2022-02-04 11:25

Nattens jordskalv uppmättes till 1,9 på Richterskalan och kändes av i närområdet. 

– Vi registrerade ett skalv ungefär sex kilometer sydöst om Övre Bäck klockan 00.48. Det är inte ett stort skalv men ligger i nivån där det känns ett par mil ifrån. Man kan både känna skakningar och höra muller, säger Björn Lund.

Klockan 01.52 registrerades ett efterskalv i samma område med magnituden 0,2.

– Det är väldigt litet och kändes troligen inte av någonstans.

I samma område inträffade ett större jordskalv med magnituden 2,7 den 12 september förra året. Sedan dess har skalven blivit fler.

– Det är intressant ur vår synvinkel. Ända sedan det lite större skalvet i september, som kändes ända upp till Skellefteå, har det varit en hel del aktivitet. Den 7 december uppmättes ett ungefär lika stort skalv som det i natt på 1,8 och den 7 januari var det ett skalv lite längre västerut på 1,0. Så området har blivit mer aktivt.

Vad beror det på?

– Det är egentligen bara ett aktivt område från kusten utanför Bureå förbi Burträsk och vidare västerut. Vi kallar det för Burträskförkastningen, Sveriges mest seismiskt aktiva område. Det var ett jättestort skalv efter istiden, troligen kring 7,0 som de riktigt stora skalven runtom på jorden, och sedan dess har det varit väldigt många småskalv. Det är inget konstigt.

undefined
Kartan visar seismisk aktivitet det senaste året. Ett kluster syns i den så kallade Burträskförkastningen.

Flera Norran-läsare hörde av sig efter skalvet den 12 september.

– Det var som en krona i taket som skakade, fast det var såklart porslinet i köket. Och det mullrade som om ett tåg passerade, berättade Björn Bergström i Burträsk.

År 2010 inträffade ett större skalv på 3,6 i området med sju efterskalv. 

– Vi vet också sedan tidigare att det inträffade ett större skalv i området på 4,0, kanske uppemot 4,5, i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Chansen att det blir ett skalv till i den storleken är nog liten, säger Björn Lund och fortsätter:

– Men man får nog räkna med fler skalv i samma storlek som den i natt i och med att området är aktivt. 

I mars 2016 inträffade det största skalvet i Sverige på över ett sekel. 4,4 mättes upp i Bottenviken och skakningar kändes från Haparanda i norr till Umeå i söder.

Jordskalv med magnituden 3,0 eller större har också uppmätts i områden kring Kinnbäck, Kusmark och Malå de senaste två decennierna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!