Flera restauranger ställer in årets julbord

Scandic, Stadshotellet och Stiftsgården har länge haft några av stans populäraste julbord. I år väljer samtliga att inte duka upp julskinkan och gravlaxen – på grund av personalbrist. ”Det är naturligtvis jättetråkigt”, säger Johan Carlsten, chef för Stadshotellet.

Personalkrisen inom restaurangbranschen i Skellefteå gör att flera aktörer skippar julbordet i år, men alla hoppas vara tillbaka julen 2022.

Personalkrisen inom restaurangbranschen i Skellefteå gör att flera aktörer skippar julbordet i år, men alla hoppas vara tillbaka julen 2022.

Foto: Christine Olsson/TT

Skellefteå2021-11-09 21:00

2020 var ett tufft år för Skellefterestaurangerna som erbjuder julbord, en traditionellt sett viktig inkomstkälla för många krögare under vinterhalvåret. Regeringen införde tuffa restriktioner som kraftigt begränsade kapaciteten för antalet matgäster samtidigt som Region Västerbotten gick ut med strikta rekommendationer i länet. Det fick många, om inte de allra flesta, att ställa in sina julbordsbokningar.

Nu har visserligen restriktionerna lyfts, men krögarna står inför nya utmaningar. Norran har tidigare berättat om kock- och personalbristen inom restaurangbranschen i stan, vilket nu har resulterat i att flera väljer att inte erbjuda något julbord i år. 

Stiftsgårdens driftchef Maria Falck berättar att det krävs stor förberedelse med en stor buffé, och att restaurangen därför väljer att ta julbordspaus. 

– Vi är så pass få att vi inte kan uppfylla förväntningarna. Vi är uppe i den personalstyrka som krävs för den nivån vi är på just nu, men tyvärr kan vi inte fylla det som krävs för ett julbord. Jag vet att det är fler än Stiftsgården som har det problemet, säger hon.

undefined
Maria Falck, driftchef på Stiftsgården, funderar på ett nytt julbordskoncept nästa år.

Scandic har länge stått för ett av stans största julbord, men väljer också att lägga traditionen på hyllan.

– När vi började planera för det i augusti hade vi kompetensbrist. Kockar saknades för oss precis som för alla andra. Nu har vi hittat personal men det är för sent, berättar hotellchef Elin Burström.

Verandan har på senare år haft revy med julbord, men i år blir det endast vanlig restaurangmeny under december.

– Vi kommer inte ha muskler att rodda det personalmässigt. Vi tog det beslutet ganska tidigt. Det är naturligtvis jättetråkigt. Vi hoppas få till en personalsituation där vi kan kliva in på scenen igen framöver. Vi vill absolut vara en aktör och tar steg för att lösa bemanningen, säger Johan Carlsten, hotellchef för Quality Hotel Skellefteå Stadshotell.

undefined
”Vi tar steg för att lösa bemanningen”, säger Johan Carlsten, hotellchef på Stadshotellet.

Även de som väljer att erbjuda julbord känner av personalkrisen. För Nordanågården, som förra året gick från att ha cirka 3 500 gäster under december till att bara kunna välkomna 250, är julbordet ett efterlängtat ekonomiskt tillskott. Däremot är bemanningen en utmaning.

– Julbordet brukar vara guldkornet för oss, men det är jättesvårt att hitta personal. Det blir spännande att få ihop, men vi måste ju lösa det på något sätt, säger ägaren Anders Holmbom.

Att ”storspelare” som Scandic och Stadshotellet inte erbjuder julbord har Nordanågården redan märkt av.

– Vi brukar inte ha så här många bokningar. Det är i princip redan fullt under eftermiddagar och helger och det är ju bara början på november. Det har ringt företag med 60 personer och bokat … de fyller ju hela huset. Och det har ringt företag med 240 personer, det har vi inte ens kapacitet till. 

Stiftsgården hoppas kunna komma tillbaka nästa år, även om det inte är bestämt vilket koncept det blir.

– Mycket handlar om vart vi är på väg. Vilken form av julbord vill man ha framöver? Jag ser mycket i hållbarhetens tecken. Vi får se vad det blir, säger Maria Falck. 

undefined
Elin Burström, hotellchef på Scandic, säger att personalstyrkan är så pass liten att hotellet det här året inte kan uppfylla förväntningarna på ett julbord.

Även Scandic har funderat på hitta på någonting nytt till julen 2022.

– Vi hoppas komma tillbaka men sedan är det frågan om format. Ska vi ha en buffé med 2 000 olika sorters rätter eller ska vi hitta på något annat?, frågar sig Elin Burström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!