Under 1,5 år har det pågått ett stort digitaliseringsprojekt inom äldreomsorgen i Skellefteå. Blöjprojektet är bara ett av testerna som genomförts på Dammens äldreboende.
Här har man även testat digital läkemedelshantering. Istället för papperslistor har man utfört arbetet via en app på arbetsmobiltelefonerna.
Säkrare system
Sjuksköterskorna ser många fördelar med detta. Förutom att det är enklare att hantera informationen via apparna istället för på långa papperslistor – larmar också systemet direkt om det blir någon avvikelse. Det kan till exempel handla om att man varit sen att ge läkemedel. Dessutom kan man individanpassa tiderna då läkemedlen tas och vårdpersonal kan i appen begära påfyllnad om något läkemedel håller på att ta slut.
– Alla ser då att läkemedlet är beställt och när personen fått läkemedel – vi slipper både dubbelarbete och en massa spring. Systemet är också mycket säkrare än papperslistorna, säger Josef Eriksson.
Notis vid rörelse
Tester har även gjorts på sensorstyrda trygghetskameror, som kan anpassas efter varje individs behov. För en person med fallrisk kan man exempelvis ställa in sensorerna så att de larmar innan personen satt fötterna på golvet. Vårdpersonal får en push-notis i mobiltelefonen och kan se vad som händer i rummet via en kamera.
Tidigare har man haft enbart sensorer som larmat, men då har personalen behövt gå till lägenheten varje gång det larmar. Nu kan man ibland avvakta ifall det inte sker något som väcker oro därinne.
– Det finns ett mervärde i att inte bli störd i onödan och det här gör även arbetsmiljön mindre stressig för personalen. De kan i lugn och ro ge rätt stöd till den person som behöver det, säger Anna-Maria Andersson, verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen.
Planering i app
På Dammen har de även testat ett planeringssystem i en mobilapp som tydliggör för personalen vad de ska göra på sitt pass. Här finns detaljerad information om hur de boende vill ha det, exempelvis vid morgonrutinerna eller när man borstar tänderna, utifrån deras genomförandeplan.
– Den tidigare pappersversionen var betydligt mer kortfattad, säger Anna-Maria Andersson.
I appen prickar man också av körschemat så det är tydligt vad som har gjorts och vad som är kvar att göra, även när det gäller andra praktiska göromål på äldreboendet.
Det finns ett gott intresse och ett högt driv när det gäller digitaliseringen inom äldreomsorgen.
Flera nät i huset
Det finns även planer på att bygga ut wifi på alla äldreboenden. I dag finns det på Dammen och det är påbörjat på ytterligare tre äldreboenden. Utbyggnaden på Dammen visar att det inte är helt enkelt att installera wifi på äldreboenden.
– Det behövs olika typer av nät, för larm, för personal och även de som bor här, med olika grad av sekretess. Dessutom ska näten inte få tekniska konflikter med varandra, säger Anna-Maria Andersson.
Fortsätter digitalisera
Vid årsskiftet ska projekten utvärderas utifrån olika parametrar för att se om tekniken ska införas på alla boenden.
Om de sedan bestämmer sig för att gå vidare med någon digital funktion kommer den att upphandlas. Men digitaliseringen tar inte slut med det här projektet. I takt med att ny teknik och nya funktioner utvecklas kommer de att testas.
– Det finns ett gott intresse och ett högt driv när det gäller digitaliseringen inom äldreomsorgen, säger Anna-Maria Andersson.