Onsdag den 11 september klockan 21.33: SOS Alarm-operatören svarar när en Skelleftekvinna ringer och slår larm om situationen i familjen, där det finns flera barn.
Här kan du se ett tv-klipp från den omskakande rättegången:
– Sambon har kommit hem från jobbet och haft en dålig dag igen. Jag orkar inte hålla på att skydda barnen längre. Jag har hållit ihop just på grund av att jag vet hur han är med barnen.
– Vad har han gjort i kväll, frågar operatören.
– I dag har han kastat grejer och hållit på. Han är jätteförbannad för att vi är kallade till soc (socialkontoret/Norrans anm) i morgon. Han är skogstokig, blir svaret.
Det ska senare framkomma att kvinnan och barnen levt med upprepade kränkningar och våld under flera år.
Denna bakgrund, denna livssituation, blir extra tydlig när SOS-operatören hör kvinnans förtvivlan och desperation när hon plötsligt säger:
– Jag har sagt det till honom att provar du röra mina barn nu i dag så tar jag ihjäl dig, för nu orkar jag inte mer.
Kvinnan säger sedan att mannen står utanför bostaden och ”slår sönder grejer” och att ett av barnen ”sitter i sängen och skakar”.
Operatören lovar att polisen är på väg. En stund senare anländer Skelleftepolisen, 37-åringen grips och förs till polisarresten där han anhålls av jouråklagare för misshandel och barnfridsbrott.
Den 14 september häktas han av Skellefteå tingsrätt.
Därefter följer en nästan två månader lång förundersökning, som ska visa sig växa i takt med att polisen håller förhör med kvinnan och barnen.
När mannen ska omhäktas, finns det ytterligare ett stort antal brottsmisstankar om misshandel och barnfridsbrott.
Kort sagt: polis och åklagare misstänker att barnen i familjen ömsom utsatts för våld, ömsom bevittnat när syskon blivit misshandlade.
Och när åklagare Amanda Tapani den 17 oktober lämnar in det elva sidor långa åtalet, visar det sig vara ett av de mest omfattande rättsfallen inom lokalpolisområde Skellefteå när det gäller brott inom familjen, antalet brottsoffer och den långa brottstiden (drygt tre år).
Måndag 28 oktober klockan 09.00:
Den tre dagar långa rättegången i Skellefteå inleds. 37-åringens sambo sitter i ett angränsande rum med målsägandebiträdet Sofia Grape och en vän. Det kallas medhörning och används då ett brottsoffer inte orkar vara i samma rum som gärningsmannen.
Inte heller något av barnen finns på plats i rättssalen. De flesta av barnen har förhörts genom polisens videoförhör. Några av barnen är dessutom så små att de inte kunnat förhöras.
37-åringen tar plats intill advokat Linda Sundlöf. I salen finns också de juridiska ombuden för barnen: Linnea Hettinger, Urban Rönnblom, Linnéa Wangson, Ann Bergström och Ida Viderlund (några av dem företräder fler än ett barn).
Åklagare Amanda Tapani läser upp brottsmisstankar: hur mannen ska ha misshandlat och hotat sambon, hur han ska ha misshandlat barnen och att syskon vid upprepade tillfällen blivit vittne till våldet (så kallat barnfridsbrott).
Brotten har pågått under flera års tid, och eftersom brottsoffren är så unga har det varit svårt för polisen att alltid hitta exakt brottsdatum. Men barnens berättelser har styrkt flera av händelserna, enligt åklagaren.
Kvinnan får berätta om sin egen och barnens situation, pappans destruktiva och argsinta beteende som präglat familjen under flera år.
Hon berättar hur 37-åringen den 21 mars i år tog strypgrepp runt hennes hals, hotade att döda henne, kastade ett dockskåp och slog med näven i en badrumsdörr. Men för henne har dessa händelser bara varit toppen på ett isberg.
– Hela familjen har fått trippa på tå för att han inte ska bli arg, beskriver hon.
Sedan spelas de flera timmar långa videoförhören upp med de flesta av barnen i familjen (förutom de yngsta).
– Förhören med barnen kan beskrivas som gripande och hjärtskärande, säger advokat Urban Rönnblom, ett av barnens ombud.
Såväl intrycken av barnen när pappan greps – polis, mamman och vittnen såg hur ett av barnen satt och skakade av skräck – som de efterföljande videoförhören beskriver barnens rädsla och oro för vad de varit med om under en längre tid.
37-åringen anklagas för att ha kastat böcker och spelkonsoler, tagit nackgrepp och kopplat grepp runt barnens ben/armar, upprepade knuffar, skakat ett av den minsta barnen. Och mitt i allt detta har syskon ofta blivit vittnen till våldet.
– Jag har varit rädd för pappa sedan fem-sex-årsåldern, säger ett av de större barnen i förhör.
Uppfattningen hos barnens juridiska ombud kan sammanfattas med Linnea Wangsons ord:
– De har levt i skräck mer eller mindre i flera år, det har handlat om psykiskt och fysiskt våld, om kränkningar, om systematiska brott.
Tisdag den 5 november:
Vid nio-tiden fortsätter förhöret med 37-åringen.
Han får en mängd frågor: förstod han inte att barnen blev rädda när han brusade upp, hållit fast dem i soffan, skrikit, slagit i väggar och dörrar, varför har han i tidigare förhör sagt att han bara busat med barnen i soffan men nu medger att han medvetet hållit fast dem.
– Jag kan brusa upp och bli arg men det beror vilket tillfälle det är. Bråken med sambon har handlat om pengar, vi blir sura och på dåligt humör. Hon har också ”triggat” mig. Men jag har aldrig medvetet skadat något av mina barn, det är obegripligt att de säger så, blir svaret.
Han pressas kring sitt argsinta beteende, hur barnen ska ha upplevt att bli fasthållna, bestraffade och fått röda märken på kroppen:
– Jag kan förstå, nu när jag fått veta allt det här, att barnen inte tyckt att det här varit roligt.
Advokat Linda Sundlöf menar i pläderingen att det mesta av åklagarens bevisning ska underkännas:
– Min klient medger att han brusat upp, skrikit åt barnen, försökt få dem att göra läxorna. Han medger att han uppträtt olämpligt flera gånger, men det är faktiskt inte brottsligt att skrika åt sina barn.
37-åringen ska därför, enligt Sundlöf, enbart dömas för ett fåtal ringa brott som han erkänt. Där är dagsböter och villkorlig dom en rimlig påföljd.
Detta ska jämföras med åklagarens yrkanden på två års fängelse ifall 37-åringen döms för samtliga 25 enskilda brott.
Vid 17.30-tiden på tisdagen avslutas rättegången. Efter enskild överläggning kommer tingsrättens beslut: mannen ska bli kvar i häktet inför domen den 12 november.
Det är ett tydligt tecken på att Skelleftebon kommer att dömas för åtminstone ett flertal av åtalspunkterna.