I dag fungerar kommunens visselblåsarfunktion så att tipsen först hamnar hos en extern konsult som gör en första bedömning av saken. När konsulten anser att det finns anledning att utreda vidare, överlämnas underlaget till kommunen. Utredningen genomförs sedan med interna resurser, främst från HR-funktionen. Det framgår i handlingar från kommunstyrelsen.
När Norran började granska jävet på skolkontoret hade kommunen själva redan utrett saken, utan att finna något jäv. Men Norran kunde avslöja en jävsituation som till slut medförde att den dåvarande skolchefen fick lämna sitt uppdrag. Kommunen kom först vid en andra utredning av saken fram till samma slutsats. Kommunens utredningar var interna, det vill säga låg inte på en extern konsult.
Nu har revisionsfirman Ernst & Young rekommenderat vissa förändringar för att stärka förtroendet för kommunens visseblåsartjänst. Råden innebär i korthet att kommunen inte längre bör genomföra egna utredningar. Utredningsfunktionen ska istället i sin helhet vara fristående från den kommunala organisationen.
Lorents Burman (S) är ordförande för kommunstyrelsen, som nu beslutat genomföra förändringen.
Det handlar om att stärka tilltron till tjänsten?
– Jo, och det tycker vi är en viktig del av saken. Vi tror att det blir bättre om ärendena utreds externt i sin helhet. Först när den externa utredningen är klar, och kommunen behöver vidta åtgärder, så överlämnas det till kommunen, säger han.
Efter förändringen ska visselblåsarfunktionen fungera så här:
En extern konsult ska, precis som tidigare, göra en första bedömning av tipsen. Om konsulten upplever att det finns anledning att genomföra en utredning så ska underlaget överlämnas till ytterligare en extern konsult, som får i uppdrag att utreda. Först när den utredningen är klar överlämnas allt till kommunen.
Kommunledningskontoret har nu fått i uppdrag att upphandla en extern utredningsfunktion för en tidsperiod på ett år.
I beslutsunderlaget framgår också att antalet inkomna visselblåsarärenden var fler än vad kommunen väntat sig. Något som medförde mycket arbete för en utredningsfunktion som redan var hårt belastad.
I dagsläget är tanken att den nämnd som visselblåsarärendet berör också ska betala utredningskostnaden. Det kan eventuellt förändras. Frågan ska tas upp i arbetet med budgetberedningen.