Men vilka jobb som kommer att finnas om 10–20 år är desto svårare att svara på.
– Om man visste svaret på det..., säger Kicki Krane.
– Det moderna svaret är att robotarna tar över allt men det tror jag inte, säger Bengt Ivansson.
”Vi skulle tvingas stänga ned äldreomsorgen”Just nu har företagen svårt att växa på grund av att det saknas kompetens att få tag i (se faktaruta).
– Annonserna i tidningen säger något om hela arbetsmarknaden. Det är en nationell och internationell fråga egentligen. Frågan är bara varifrån vi ska hämta kompetensen, säger Kicki Krane.
Supportjobb
Denna arbetskraftsbrist kan leda till andra sätt att jobba och nya yrken tror de.
– Blickar man tillbaka var experterna experter. Nu ska alla göra allt. Om det råder kompetensbrist måste vi omorganisera oss så att experter åter blir experter och istället får vi supportjobb. Exempelvis ska sjuksköterskor jobba med vård inte städning. Så vinner vi tillbaka expertisen och skapar även utrymme för andra att komma in i arbetslivet, säger Kicki Krane.
”Jag skulle absolut inte bli jurist, ekonom eller samhällsvetare”Från näringslivskontorets sida försöker man inspirera unga att välja de yrken som det råder brist på.
– Det hjälper inte att skapa fler utbildningar om ingen söker sig dit, säger Kicki Krane.
– Verkstadsföretagen konkurrerar i dag med ungas dröm om att exempelvis bli Youtube-stjärnor. Jag upplever att arbetsgivarna börjar känna en större oro för frågan och därför börjar de även engagera sig mer i utbildningsfrågor. T2-college är ett försök att göra trä- och metallyrket attraktivare till exempel och där märker vi ett ökat intresse. Petter Mikaelssons initiativ No plan B är också positivt. Det borde vara överförbart på andra branscher, säger Bengt Ivansson.
Attraktiv stad
Att få unga att ens välja Skellefteå som bostadsort blir också en utmaning. Och för att få bättre balans i demografin behöver fler unga med barn flytta in.
– Allt handlar om attraktiviteten i staden och möjligheten till jobb. Där har det skett avsevärda förbättringar senaste åren, säger Bengt Ivansson.
Allt viktigare att vara en attraktiv arbetsgivare– Vi har fått nya restauranger och event, exempelvis SM-veckan. Vi har aldrig haft så mycket etableringsförfrågningar som nu. Det är en tillväxtspiral som satts igång och det skedde redan före Northvolt, tillägger han.
Bengt Ivansson tror att synen på Skellefteå har ändrats på senare tid.
– Med placeringen mellan Luleå och Umeå och med våra tillgångar ligger vi centralt. Vi trodde det inte tidigare – men nu tror vi på det. Här finns ren luft, det är nära till allt, skolan är bra liksom förbindelserna med omvärlden. Jag tror det går att marknadsföra även internationellt för vi måste tänkta hela Sverige och även utanför Sveriges gränser. Vi ska inte utarma omgivande orter på arbetskraft, säger Bengt Ivansson.
Viktigt att vägleda
För att Skellefteå ska bli ännu mer attraktivt för unga efterlyser de mer samarbete mellan skola och arbetsgivare. Att informera unga om arbetsmarknaden i framtiden kommer också att bli en viktig uppgift framöver.
– Vårt uppdrag blir att skapa en arena där de kan mötas, att utveckla fler utbildningar och hjälpa till med kartläggningar. Studie- och yrkesvägledare får också en viktigare uppgift, säger Kicki Krane.
Skellefteås politiker om utmaningarna– Lärlingsutbildningar på företagen är också något som testas nu, säger Bengt Ivansson.
Traditionella jobb förnyas
De tror att många arbeten framöver kommer att vara knutna till kraften, malmen och skogen – men på andra sätt än i dag då tekniken utvecklas. Bengt Ivansson pekar på Lövånger bygg, som är ett gammalt företag, som använder ny teknik för att kapa flera led i försäljningen och Boliden som skapar en renare miljö för arbeten i gruvan.,
– Men vi kommer förmodligen att se fler jobb inom miljöteknik, IT och kreativa näringar, säger Kicki Krane.