Fler sparåtgärder planeras i gymnasiet

Gymnasieskolorna blöder pengar. Nu har gymnasienämnden klubbat ytterligare åtgärder för att få bukt med ekonomin. ”Det är tungt för skolorna,” sa ordförande Felicia Lundmark (S) på presskonferensen efteråt.

Felicia Lundmark, ordförande i gymnasienämnden, var med och klubbade fler åtgärder för att få gymnasieskolornas budget i balans.

Felicia Lundmark, ordförande i gymnasienämnden, var med och klubbade fler åtgärder för att få gymnasieskolornas budget i balans.

Foto: Arkivbild: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-12-18 14:14
undefined
Felicia Lundmark, ordförande i gymnasienämnden, var med och klubbade fler åtgärder för att få gymnasieskolornas budget i balans.

Gymnasienämnden som helhet får enligt prognosen ett nollresultat 2019. Sämre ser det ut för gymnasieskolorna. Prognosen för Anderstorpsgymnasiet är ett underskott på cirka nio miljoner kronor. För Baldergymnasiet handlar det om minus åtta miljoner kronor. Preliminärt räknar stabschefen Lena Nilsson med att det blir tungt även nästa år.

Redan i dag genomförs tidigare beslutade åtgärder för en budget i balans, men det räcker alltså inte.

Färre inriktningar

På gymnasienämndens sammanträde på onsdagen togs därför beslut om fyra åtgärder. En handlar om att få fler att klara utbildningen på tre år. I dag är det 40–50 elever som inte klarar detta. De flesta av dem går på introduktionsprogrammet. Detta innebär en merkostnad på fem miljoner kronor. Om 20 fler klarar sig innebär det en kostnadsminskning på 1,5–2 miljoner kronor.

– Vi ger nu skolan ett tydligare budskap om att se över hur man kan få fler att klara skolan på tre år, säger Felicia Lundmark (S), gymnasienämndens ordförande.

Bland annat kan det handla om att styra om från satsning på högskolebehörighet till anställningsbarhet via yrkesinriktning.

En annan åtgärd handlar om att minska antalet programinriktningar. Grupperna måste bli större, minst 16 elever, för att inriktningen ska starta.

– I dag startar inriktningar med kanske tio elever, bara för att man alltid haft den inriktningen, säger Lena Nilsson.

Gymnasiekontoret ska även se över principer som i dag styr utbildningsutbudet.

– Tidigare har man mest justerat antalet platser, inte utbudet i sig. Vi måste fundera på vilket utbud vi ska ha och om vi kanske kan fatta beslut om utbud för en längre period än ett år för att ge mer lugn i organisationen, säger Felicia Lundmark.

Byta busskort

Genom att köpa busskort till gymnasieelever av Skellefteå Buss istället för Länstrafiken kan två miljoner kronor sparas årligen. Det handlar om sträckor där Skellefteå Buss sköter trafiken.

Lokalytorna som hyrs på Campusområdet ska också minskas. Där tror man sig kunna spara 4,2 miljoner kronor. Verksamheter som berörs är restaurang- och livsmedelsprogrammet samt T2 college.

Nämnden vill även utreda om andelen yrkesutbildningar ska minska samt verksamheten på studiecentret TeXas.

Flytt av Naturbruksgymnasiet fick avslag. Det fick även förslaget om att plocka bort tre personer, som arbetar med elevernas trivsel och trygghet på gymnasieskolorna.

Istället för förslagen som avslogs ska gymnasiekontoret komma på alternativa sparåtgärder senast i april nästa år. Nämnden var enig om besluten till åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!