Solkrafts butik Rondellen ägnades i många år åt föremål som skänktes direkt till dem.
Sedan kom den stora ökningen. Den började sommaren 2016 och berodde på samarbetet med kommunens återvinningscentraler. Det har blivit möjligt att skänka när man ändå åker till återvinningen. Först kom möjligheten till Degermyran, och under 2017-2018 på övriga återvinningscentraler.
Sedan dess har mängden inkommande material har ökat med 68 procent.
Har blivit trendigt
Frågan är då om sakerna säljs i samma omfattning. Om inte, så skulle vägen via Solkraft egentligen bara vara en omväg. Ett sätt för folk att döva sitt samvete. Sakerna blir skräp i vilket fall som helst.
Lyckligtvis är det inte så. Försäljningen har ökat i samma takt som mängden inkommande material.
– Än hänger vi med, och det beror på att second hand blivit trendigt, säger Maria Marklund.
– För några år sedan var den vanligaste kunden en person som inte hade råd att köpa nytt. Nu känner vi att de som handlar gör det av medvetna skäl, för att det är bra för miljön. Vi har fler unga kunder, och fler barnfamiljer, säger platschefen Anita Larsson.
– Retrotrenden är också bra för ruljansen, 60-, 70- och i viss mån 80-tal säljer bra. Märkesvaror går också bra att sälja, säger Maria.
Hushåll säljer bra
Vi går en runda i butiken, och Maria Marklund berättar om försäljningen.
– Det mesta av de här glasen kommer nog att vara sålda om 2-3 veckor, säger hon och visar på välfyllda montrar. Mycket av husgeråden också. Leksaker går bra.
Bildspel: Bakom kulisserna på RondellenSvårsålt är däremot tjock-TV som numera inte tas emot. TV-bänkar ratas också av kunder, liksom pianon och lexikon. Vävstolar är osäljbara, men träet tas tillvara.
Mer att göra
Men även om försäljningen ökar i samma takt som inlämningen så blir det fler saker att hantera.
På Degermyran har Solkraft egen personal som avgör vad som tas emot. De "hopplösa fallen" får folk slänga själva i bingarna.
Från övriga återvinningscentraler finns inte den möjligheten utan Solkraft måste ta emot allt. Ute på Rondellens gård rensas tjock—TV och andra osäljbara saker ut direkt, för att skickas i en annan bil till Degermyran. Annat tas in i den stora sorteringshallen för att ses över.
Hitta alternativ
– Vissa osäljbara saker kan vi ge ett nytt liv. Vi har en snickeriavdelning som kan laga saker och vi har en kreativ verkstad som gör nya prylar av gammalt material. Vi skänker också material till fritids för att pysslas med, och Solkraft Öst flisar upp trä, säger Anita Larsson.
Ännu en metod för att slussa sakerna vidare är att internt inom kommunen bjuda ut inkomna möbler, eller skänka dem till ideella organisationer.
– Alla saker som kommunen avvecklar ska gå via oss, säger Anita.
Annat som sakerna gått till är att möblera bostäder för flyktingar, de betalar migrationsverket för.
Ger sysselsättning
Än så länge hinner alltså Solkraft avyttra utan att bli helt ”dränkta”.
Maria och Anita har blandade känslor inför det stora inflödet.
– Syftet med Solkraft är att bereda jobb för människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och på Rondellen sysselsätter vi 150 personer. Så sakerna ger jobb. Det är givetvis också bättre att hela och rena saker återbrukas jämfört med att slängas.
– Men helst skulle man önska att folk behöll sina saker. Att man köper kvalitet istället för slit och släng, säger de.
Behålla istället
Skellefteå kommuns avfallschef Agneta Lantto-Forsgren håller med:
– Det översta steget i avfallstrappan är att folk behåller vad de har. Vid behov så lappar man och lagar. Kanske målar eller klär om. Jag skulle önska att folk börjar i den änden.
– Men ska man ändå avveckla fungerande saker bör det givetvis återbrukas i några rundor innan det i slutänden går till återvinning, tillägger hon.
Oanvända grejer
Mycket som skänks ser ut att vara lite använt. En del ligger kvar i kartong. Möbler från Ikea kan vara omonterade och aldrig använda.
– Många föremål kan man fortfarande se i affärerna. De är ganska billiga, och jag skulle önska att folk inte bara köper för köpandets skull, säger Anita Larsson.
– Man får precis samma kvalitet om man köper saker begagnat hos oss istället, exempelvis alla julprydnader som vi får i enorma mängder redan dagarna efter jul, säger Anita.
Slitet och fläckigt
Men motsatsen till att skänka nytt och fräscht finns också. Det ägaren egentligen borde ha slängt i återvinningen kan vara soffor med fläckar eller kraftig röklukt, trasig elektronik, madrasser med kissfläckar, glas och porslin som har sprickor eller är kantstötta.
– Det är en känslig sak att avråda folk från att skänka. En del tycker att en sak är fin, och bara vi vet att den inte har någon efterfrågan, säger Anita Larsson och Maria Marklund.
Måste betala på återvinningen
En hake med de osäljbara sakerna är att Solkraft måste betala för att skicka det till återvinning på Degermyran. De betalar samma taxa som andra företag.
– Därför skulle vi önska att fler kunde slänga själva det som är typiskt skräp, eftersom det är gratis för privatpersoner. Vi måste tjäna ihop pengar i butiken för att kunna skicka skräpet, säger Anita Larsson.