Nya ambulanser löser problemet med överlast

Både västerbottningarna och ambulansutrustningen har blivit tyngre och därför har ambulansen i Skellefteå köpt in nya ambulanser.

Överviktiga patienter är ett växande problem. Nu tar regionen höjd för det ökade trycket med bättre ambulanser.

Överviktiga patienter är ett växande problem. Nu tar regionen höjd för det ökade trycket med bättre ambulanser.

Foto: TT

Skellefteå2021-06-12 08:00

En ambulans ska rymma både patienter, personal och utrustning för olika nödsituationer. Men det har blivit svårare för ambulansvården att hålla sig inom bilarnas lastvikt när både västerbottningarna och ambulansutrustningen blir tyngre. Det visar medtechbolaget Mirola som sammanställt och analyserat data från SCB och Folkhälsomyndigheten. 

En ambulans som lastas för tungt får en längre bromssträcka och sliter mer på vägarna - något som kan öka risken för trafikolyckor. 

Mattias Lundmark, chef för ambulansen i Skellefteå, menar att läget är under kontroll.

– Vi måste följa de regler som finns och vi ska inte köra med överlast. Det handlar om vår egen och våra medtrafikanternas säkerhet. Den främsta orsaken till att ambulanserna blir tyngre är att vi får mer utrustning i bilarna. En del saker blir tyngre, andra lättare, säger han.

Mikael Brännström, fordonstekniker på ambulansen i Skellefteå, känner igen problembilden.

– Vi har arbetat med detta under flera år, men vi håller på att lösa det, säger han.

Två nya ambulanser är redan på plats och runt midsommar kommer två till.

– Det finns ambulanser som vi håller på att avveckla. Två av fyra ambulanser som vi kör varje dag klarar inte riktigt av viktkraven, vilket innebär att det kan bli svårt att låta en anhörig åka med, säger han.

Vid sådana tillfällen behöver den anhöriga ta sig till sjukhuset med egen bil eller taxi.

– När det handlar om ett barn brukar det inte bli bekymmer. Men det kan bli problem om det handlar en äldre person som behöver stöd av en anhörig, säger han.

Även pandemin har påverkat anhörigas möjligheter att åka med till sjukhuset.

– Vi har varit tvungna att neka på grund av smittorisken, säger han.

Förberedelserna inför sommarens inskolningar av vikarier är en utmaning. Då åker en ambulanssjuksköterska, en förare och en vikarie med i bilen, något som ställer högre krav på ambulansernas lastvikt.

– Det har vi löst genom taktisk schemaläggning och att bara använda de ambulanser som klarar maxvikten, säger Mikael Brännström.

I Västerbotten har andelen invånare med övervikt eller fetma ökat till femtio procent, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Lastviken för en vanlig ambulans ligger på 400 till 700 kilo. Ambulansen lastas med utrustning för ett antal olika nödsituationer, som till exempel hjärtstartare och syrgasutrustning, vars vikt landar i snitt på 250 kilo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!