Robert Lindberg, flygplatschef, kallar situationen för hela branschen för katastrofal. Han har varit i kontakt med SAS, och han hoppas att bolaget fortsätter flyga mellan Skellefteå och huvudstaden, om än i mindre utsträckning.
– I början var det ett litet tapp på resenärer, nu är det gigantiskt. Man har sagt att man kommer att ta bort avgångar, men jag har inte fått bekräftat hur många det handlar om. Men allt kan förändras igen nästa vecka.
Han säger att Skellefteå Airport kan komma att drabbas på längre sikt, och att regionala flygplatser är mer utsatta än de som är statligt ägda. Däremot gäller den akuta situationen främst för flygbolagen.
– Hela branschen mår ju jättedåligt, det här är ett katastrofalt läge om du följer hur det går inom flyget. I dagsläget är det främst flygbolagen som drabbas när de inte får några bokningar, eller i alla fall väldigt få. Det försvinner mycket pengar, säger han.
Träffade minister
Tidigare i veckan träffade Robert Lindberg infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att diskutera situationen tillsammans med andra representanter för flygbranschen. Han uppmanade regeringen att införa finansiell hjälp till flygbolag under krisens akuta skede, samt att säkerställa infrastrukturen för regionala flygplatser på sikt.
– Samtidigt gör vi vårt yttersta för att bistå regeringen i den svåra krisen, för först och främst gäller det ju att förhindra smittspridning. Sen har vi flaggat för regeringen att hitta lösningar för den dagen vi ska igång igen, och ha mer trafik igen. Då ska det ju finnas flygplatser som fungerar.
Extrainsatt möte
På måndag ska Skellefteå Airport ha ett extrainsatt ledningsmöte för att skapa sig en bild över framtiden.
– Nu är branschen i ett akut läge, så vi måste göra en bedömning och titta på resultatet för passagerarantalet. Men det här kommer inte att vara för evigt, så vi måste se till att branschen som helhet finns kvar och klarar sig, säger Robert Lindberg.
Hittills har Riksbanken meddelat att upp till 500 miljarder läggs på att skydda företag som drabbats av coronaviruset. Pengarna går först till bankerna, som har i uppdrag att se till att de hamnar rätt.