Pulsen steg ju högre upp i kraftvärmepannan hissen kom och väl utanför, 48 meter upp, så var det en hisnande utsikt. I kontrollrummet som är kraftvärmeverkets hjärta sitter driftingenjören Henry Larsson och håller koll på skärmarna.
– Vi har en trygg värmeförsörjning i Skellefteå, säger han och förklarar vidare.
– Det finns alltid en grundbemanning och beredskap att tillgå både här på kraftvärmeverket och på de yttre anläggningarna för att vi ska kunna hjälpa kunderna med eventuella problem.
Ren miljö
Carina Markstedt var en av de som följde med på en guidad tur bakom kraftvärmeverkets kulisser.
– Min bror Lars Johansson är drifttekniker och jag var lite nyfiken på hur han har det på jobbet. Det var större än jag trodde och visst var det varmt och bullrigt men det var otroligt intressant. Jag blev fascinerad av att det ändå är en så ren miljö, säger hon.
Nyttjar restprodukter
Ulf Hedqvist, värmechef för Skellefteå Krafts fjärrvärme, berättar att fjärrvärmen blir energi från skogsbaserade biprodukter till värme i tiotusentals hem.
– Vi har cirka 7 500 anslutningar och de flesta nya hus som produceras kopplas in på fjärrvärme.
Fjärrvärme innebär ett system där hett vatten värmer upp element och vatten i villor och andra byggnader. Det heta vattnet är i sin tur uppvärmt av olika slags bränslen, ofta baserade på restprodukter som annars inte hade kommit till någon nytta.
Lars Källströmer har kommit för att besöka sin fru Maria Källströmers arbetsplats och för att gå den guidade turen tillsammans med deras dotter Tilde.
– Jag jobbar på Martinssons och delar av produktionen går hit. Det blir en del biprodukter i ett sågverk och det här är ett bra sätt att ta hand om det, säger han och tillägger.
– Det är första gången som vi är inne i byggnaden och det är bra att den som vill kan få en inblick i hur det ser ut och fungerar.
Under dagen var det många både vuxna och barn som besökte kraftvärmeverket och det fanns även tid att ställa frågor.
– Det är kul att så många har kommit på besök. I dag fick jag en gullig kommentar från en fyraåring som undrade om det här är en molnfabrik, säger Maria Källströmer, kundansvarig och säljare på fjärrvärmen, med ett leende och syftar på röken som stiger upp mot skyn.