Kärnkraftverk 14 mil från Skellefteå sannolikt stoppat

Rysslands invasion av Ukraina kan vara slutet för planerna på ett kärnkraftverk i Pyhäjoki 14 mil från Skellefteå. Både Finlands statsminister Sanna Marin och näringsministern Mika Lintilä agerar nu mot projektet.

Så här har en idéskiss från Fennovoima på kärnkraftverket i Hanhikivi sett ut.

Så här har en idéskiss från Fennovoima på kärnkraftverket i Hanhikivi sett ut.

Foto: Bild från Fennovoima

Skellefteå2022-03-08 06:15

Mångmiljardprojektet, som var tänk att komma igång under 2022/2023, verkar nu stoppas helt.

undefined
Så här har en idéskiss från Fennovoima på kärnkraftverket i Hanhikivi sett ut.

Det var i en intervju nyligen med den finska tv-kanalen Yle, efter Rysslands invasion av Ukraina, som Finlands statsminister Sanna Marin sa att Finland har för vill skaka av sig sitt ryska beroende vad gäller energi.

– Min avsikt är att det ska ske så snabbt som möjligt, berättade hon i intervjun där hon också förklarade att finska regeringen inte går vidare med kärnkraftsprojektet Fennovoima, ett konsortium som är minoritetsägt av det ryska statsägda Rosatom.

Även den finske näringsministern Mika Lintilä har sagt han inte kommer att bevilja bygglov för det planerade kärnkraftverket. I dag är en del av infrastrukturen på plats för mångmiljardprojektet, bland annat hamnen, enligt NSD.

undefined
Finlands statsminister Sanna Marin vill minska behovet av rysk energi och som en del av det kan det delvis Rysslandsägda kärnkraftverket som planeras 14 mil från Skellefteå stoppas.

Det har nu gått ungefär 15 år sedan planerna på ett nytt kärnkraftverk i Finland kom på bordet. Pyhäjoki var en av fyra platser det stod mellan, enligt ursprungsplanen. Finlands riksdag gav klartecken att gå vidare med etableringen där. 

Pyhäjoki är en kommun i Norra Österbotten och ligger mindre än 15 mil till från den svenska kusten.

Byggherre var Fennovoima och platsen som valdes i kommunen Hanhikivi. Fennovoima äga av Voimaosakeyhtiö SF med till två tredjedelar och RAOS Voima en tredjedel. Statliga ryska Rosatom tog 2012, dotterbolaget RAOS Voima, över den del som Eos tidigare ägt.

Rosatom hanterar, enligt Svenska Yle, såväl kärnenergin som det uran som används till kärnvapen i Ryssland.

undefined
I Sverige har många gått ut och proterserat mott kärnkraftverket som var planerat i Hanhikivi.

Motståndet mot planerna på kärnkraftverket på varit tydliga i kustområdet i Västerbotten och Norrbotten.

– Äntligen, det här har vi varnat för i elva år. Jag hoppar verkligen att det här innebär slutet på eländet, säger Lena Lagerstam från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som bildades i Luleå i december 2011 till NSD.

Hon fortsätter:

– Det hela är en obehaglig situation. Själva reaktorn skulle tillverkas i Kramatorsk som ligger mitt inne i krigszonen. Jag hoppas verkligen att det här betyder ett stopp för kärnkraftsbygget. Det vore rena vansinne att gå vidare med planerna. Det har lagts ut över 500 miljoner euro för att bygga hamnområdet i Pyhäjoki. Min förhoppning är att man kan använda området till vindkraft eller solkraft, säger Lena Lagerstram till NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!