Kung Carl XVI Gustaf tog under ett seminarium på Campus upp att universitet är väldigt bra, men att små universitet kanske inte har samma dragningskraft som exempelvis KTH och Lund.
– Hur ska vi locka mer forskare utifrån att komma till de här mindre lärosätena för att bidra och höja kvaliteten och anseendet och hur ska man få medel till det?
– Det är lite av ett moment 22 i det här.
Finansmannen Marcus Wallenberg, preses i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), var också åhörare vid seminariet. Han följde upp kungens frågeställning med att det i Sverige finns en tendens att "ibland smeta ut våra resurser och ibland samla dem".
När Norran möter upp Marcus Wallenberg senare under dagen på Sara kulturhus för en intervju förklarar han saken närmare:
– Många länder satsar mer på forskning och utveckling i procent av BNP än Sverige. Det krävs mer i dag för att vara konkurrenskraftig. En annan stark trend är att vi behöver allt fler duktiga personer som jobbar i företagen, säger han.
– Det är väldigt roligt om vi har alla olika nivåer av utbildning, fortbildning och vidareutbildning. Det är viktigt att ha spetsforskning och bredare utbildning.
Vad kan Skellefteås roll vara i det här?
– De har rätt i det som sades på seminariet om universitetet i Umeå och den tillströmning som staden haft från 60-talet och framåt. Det är viktigt att ha ett lärosäte, men varje stad kan inte ha ett universitet. Det är viktigt att samarbeta. För att kunna göra det så kommer det att krävas resurser och ett bra samarbete med andra, och även för Skellefteå.
Hur viktigt är det att ha utbildning på plats här för att behålla kompetensen?
– Det är en kombination. Det finns många kompetenser som behövs och en hel del som heller inte finns nu. Det måste finnas en viss grund av kompetens och jag har förstått efter den här dagen hur otroligt positivt det här var.
Wallenbergstiftelserna stödjer svenska forskare och forskningsprojekt och har enligt hemsidan gett anslag på närmare 42 miljarder kronor under drygt 100 år, varav 11,4 miljarder kronor de senaste fem åren. Han tonar dock ner hans roll i det sammanhanget på det aktuella besöket.
– Jag har kommit till Skellefteå i egenskap av preses i IVA och det är trevligt att göra den här resan, säger han.
– Det handlar framför allt om Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och att försöka jobba ihop ekonomi, samhälle och näringsliv.
Wallenbergstiftelserna startade en satsning på AI (artificiell intelligens) 2017 inom initiativet "WASP", och han säger att de har haft några år på sig "innan det nu har exploderat".
Ni var tidiga med AI-satsningen – finns det planer på att gå in med stöd till forskning här?
– AI har funnits länge men generativ AI kan nu vem som helst använda. Även om det finns risker med AI så ger det framför allt möjligheter.
Projekt inom "WISE", vilket är Wallenbergstiftelsernas forskningsprogram för materialvetenskap inom hållbarhet, är en annan sida av det, fortsätter han.
– Nu står vi inför en ytterligare utmaning. Vi ser nu början på hållbarhetsfrågan som är en ny revolution.
– En av cheferna på Northvolt har projekt i stiftelsen genom "WISE" och det gjorde mig väldigt glad. Batteritekniken är ett hållbart material framöver, säger han.