Filippa, Kajsa och Tuva studerar tredje året på estetiska programmet med inriktning musik vid Anderstorpsgymnasiet. Att deras gymnasiearbete skulle bidra till cancerforskning var en självklarhet – efter att en skolkamrat gått bort i cancer.
– En elev gick bort i cancer i somras, bara några veckor efter studenten. Även om vi inte kände henne blev vi väldigt berörda. Hon var verkligen en glädjespridare. Hon var en inspirationskälla som höll humöret uppe, trots att hon planerade sin egen begravning, säger Kajsa Cederlund.
– Efter sommarlovet visste vi att vårt gymnasiearbete skulle bli en konsert som bidrar till cancerforskning, säger Filippa Vahlberg.
Det har varit en lång väg från idé till färdigt verk. Månader av hårt slit har krävts för att få ihop konserten. De beskriver processen som en berg- och dalbana av känslor.
– Det har varit mycket praktiska förberedelser, som att hitta sponsorer och lokal, säger Kajsa och tillägger:
– Alla tre har varit envisa och haft ett starkt driv under hela processen. Det har varit tufft i vissa perioder, men vi har samarbetat bra.
Biljetterna till konserten släpptes för två veckor sedan och över hundra är sålda. Men det finns fortfarande biljetter kvar och tjejerna hoppas på att det ska vara fullsatt i publiken när de tar plats klockan 19.00 på scen 1 i kulturhuset.
Konserten, som kommer att pågå i ungefär en timme och 45 minuter, beskriver de känslosam – men även fartig. De 16 låtarna som ska spelas är en blandning av ballader, pop och metal.
– Vi har väldigt olika musikstilar, därför föll det sig naturligt för oss att ha ett sådant upplägg, säger Tuva.
Vad betyder den här konserten för er?
– Väldigt mycket. Vi har jobbat hårt för det här och det känns betydelsefullt att kunna bidra till barncancerfonden genom att dela med oss av vårt gemensamma, stora intresse för musiken. För oss är musiken terapi, instämmer de.
Vilka förväntningar har ni?
– Förhoppningen är att minst en person i publiken ska känna sig så pass berörd att en tår fälls. Vi vill framkalla alla känslor, högt och lågt. Men den största förväntingen vi har är förstås att publiken ska vara nöjda och att vi kan skänka så mycket som möjligt till forskningen. Inget barn ska behöva dö i cancer, avslutar de.