Företaget SCS Software från Prag, Tjeckien, ligger bakom populära spelsimulatorer som Euro Truck Simulator 2 och American Truck Simulator. Enligt dem själva har den europeiska varianten sålts i över 20 miljoner exemplar, och spelas av mellan 40 och 60 tusen personer varje dag.
– Det är som ett flygsimulator-spel, men för lastbilar, berättar Isdraken Andreas Viasson som spenderat över 2 000 timmar i spelet.
Han är själv före detta lastbils- och busschaufför, men slutade köra efter en arbetsskada 2004.
– En gång lastbilschaufför, alltid lastbilschaufför. Det sitter liksom i blodet, säger Isdraken – som tagit sig det namnet efter ett smeknamn som han fick när han jobbade till sjöss som ung.
– Det är en lång historia, men ja, jag heter så även enligt Skatteverket.
Hur som helst – Euro Truck Simulator 2 går alltså ut på att köra lastbil. Du åker till en depå, lastar på gods, får ett uppdrag om var det ska levereras och kör sedan dit.
– Till exempel kan jag få i uppdrag att köra ett gäng skoterdelar från Skelleftehamn till Haparanda. Sedan ska man köra dit som om det vore i verkligheten.
Som standard så tar det lika lång tid som det skulle ha tagit i verkliga livet, men det går även att snabbspola lite så att 10 mil tar ungefär 30 minuter effektiv tid.
– Det är som en form av avslappning för mig, säger Isdraken som menar att den här typen av spel sponsras av flera stora lastbilstillverkare som en form av marknadsföring för yrket.
– Många får upp ögonen för lastbilskörning via den här typen av spel, och börjar senare köra lastbil och skapa egna åkerier även i det verkliga livet, säger han.
Vid årsskiftet släppte företaget bakom spelet, SCS Software, nyheten om att en detalierad version av Skellefteå håller på att skapas. Det är en del av deras kart-expansion som heter Nordic Horizons.
När de väljer vilka orter de ska fokusera på utgår de från variabler som vältrafikerade lastbilsrutter, anmärkningsvärda industrier och den totala befolkningen i städer, enligt utvecklaren Ivo som arbetar med Nordic Horizons.
– För Skellefteå var några av de avgörande faktorerna placeringen vid E4 och vår önskan att inkludera smältverket i Skelleftehamn, berättar han i ett mejl till Norran.
För att få miljöerna så korrekta som möjligt använder de sig av till exempel Google Street View men även Youtube där de kan hitta filmer från orterna.
I det material som släppts syns till exempel Sara Kulturhus, Viktoriabron och Skellefteå Krafts kontor.
– Eftersom vi inte får plats med allt på kartan vill vi fånga intrycket, atmosfären och sedan återge några karakteristiska utvalda platser så bra som möjligt för att spelare ska känna igen platser de känner till när de kör igenom spelet, säger Kristyna som är kart-designer.
Exakt när det nya tillägget kommer ut är ännu inte klart, men att Isdraken Viasson kommer att testa det råder det inget tvivel om.
– Jag har byggt upp ett åkeri i spelet med drygt 200 lastbilar, 150 stationer och cirka 600-800 anställda, säger han.