Hemma hos Pooya Kazemi och Sheyda Vahdani har förberedelserna inför firandet pågått en tid. Under veckan har paret lagat mat, städat och tagit fram kläder som går i den färgglada skalan för att symbolisera att våren är här.
– Norouz betyder ”En ny dag” på persiska. För oss och i vårt hemland Iran är det årets höjdpunkt och vår viktigaste högtid, berättar Pooya och fortsätter:
– Högtiden är religiöst obunden och var man än befinner sig i världen så firas Norouz exakt samtidigt. Släkt och vänner samlas och på TV visas kända artister, musik, dans och annan typ av underhållning. Det är en dag med glädje då ljuset ska hyllas.
Paret berättar vidare att förberedelserna inför Norouz pågår under nästan två veckor. I Iran har barnen tretton dagars skollov och många vuxna är lediga från jobbet.
– Det är en tid som vi hyllar och längtar efter hela året, säger Sheyda med ett leende.
Tillsammans med barnen Chika och Raika har Pooya och Sheyda dekorerat ett nyårsbord med en vacker duk. Ljusen som står på bordet är tända och i mitten står en grön växt och en spegel. Förutom kakor, nötter och ägg som barnen har målat, så ställs sju olika ting fram som börjar på bokstaven S på persiska. Var och en har en speciell betydelse.
– Den gröna växten symboliserar att naturen ska vakna och börja leva. I spegeln ska vi kunna titta på oss själva och se oss i en ljus framtid. Dessutom finns äpplen för glädje, söta frukter som symboliserar tålamod, vete för en bra skörd, vinäger för rörelse i livet, en röd krydda för mat med god smak och guldmynt som ska påminna om kampen mot fattigdom.
Maten börjar bli klar och det är inte många timmar kvar till att Norouz ska firas.
– I vår tradition så är alltid huvudrätten fisk och ris blandat med mycket persilja och kryddor. Nu ska kläderna tas fram och strykas och sedan är det bara att följa klockan och vänta på att startskottet ska gå, säger Pooya glatt.
Han berättar att högtiden normalt firas med stora fester då släkt och vänner samlas men att corona nu har satt stopp för det.
– Det är tråkigt att vi inte kan umgås i större sällskap och fira som vi brukar. Nu blir det att hålla oss i hemmen och fira med våra nära och kära. Det går bra det också men vi längtar tills vi kan umgås som vanligt, fira och kramas igen.