Fem nya fall av corona i Västerbotten

Ytterligare fem personer i Västerbotten har konstaterats smittade av coronaviruset. Än finns dock inga tecken på allmän smittspridning i länet, det rapporterar Region Västerbotten.

Skellefteå2020-03-17 11:01

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, säger att man på tisdagsförmiddagen har 18 konstaterade fall av coronaviruset i länet. Det betyder att ytterligare fem personer har fått ett positivt provsvar det senaste dygnet.

– En del av dem har varit utomlands, andra har träffat smittade i Sverige. De handlar alltså om kontaktspårning och utlandsresenärer, säger Gunilla Persson.

De 18 smittade personerna har egenvård i hemmet, ingen av dem behöver sjukhusvård.

– Vad jag har hört och känner till så behöver ingen av dem sjukhusvård, säger Gunilla Persson.

Under måndagen ändrade Region Västerbotten sina rutiner för provtagning. Man testar nu inte personer som rest i riskområde, utan koncentrerar provtagningen på de som behöver vård på sjukhus samt vårdanställda. Gunilla Persson förklarar varför:

– Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att det inte längre är någon mening att fortsätta ta prover och lägga resurser på dem som inte behöver vård. Och det gäller ju framför allt dem som inte är äldre, de som i grunden är rätt friska och dem som vi vet klarar av en covid-infektion utan att behöva hjälp från vården. De behöver inte provtas för då tar man resurser från vården till personer som egentligen inte är i behov av den, säger Gunilla Persson.

Hon säger att provtagning tar mycket resurser som inte syns.

– Det är ju en ganska stor procedur att provta, det är inte bara en pinne i näsan och så är det klart. Det går åt skyddsutrustning, dyrbar tid för personal, material för provtagning och personal på mikrobiologiska laboratorier. Man vill i stället använda de resurserna till dem som behöver sjukhusvård för covid. Det är därför man har ändrat rutinerna.

Testar ni lika många fortfarande fast ni ändrat provtagningsrutinerna?

– Det vet vi inte än hur det blir, det är för tidigt att säga. Vi har hela tiden varit frikostiga att testa vårdpersonal, så det kan hända att det kommer vara den stora gruppen nu under en period, innan vi får patienter som behöver vårdas för covid. Det är för tidigt att se någon skillnad i antalet tester än, men de har varit väldigt mycket tester från slutet av förra veckan fram till nu, säger Gunilla Persson.

Innebär de nya riktlinjerna för provtagning att ni också slutar att smittspåra?

– Vi smittspårar ju inte aktivt då vi inte kommer att ha diagnos på folk. Men de vi diagnostiserar, de fall som blir kända för oss och för vården, kommer absolut att kontaktspåras. Det är jätteviktigt, för det kan handla om dem som exempelvis kommer från ett äldreboende och behöver läggas in eller någon som jobbar inom vården och då måste man också se hur det ser ut runt den här personen, säger Gunilla Persson.

I Västerbotten ser man ännu inga tecken på samhällspridning av viruset. Gunilla Persson säger dock att man ser det i storstäderna, och att man vet att det kommer att bli en allmän smittspridning i övriga landet så småningom.

Med de nya riktlinjerna för provtagning kommer ni inte kunna följa hur smittan sprids på samma sätt – hur ser ni då tecken på om det blir allmän smittspridning i länet?

– De ser man då på dem som söker vård för luftvägsinfektioner, som testas för covid utan känd exponering. Om de har covid då finns tecken på att de är smittade i samhället.

Och ju fler sådana fall, desto större tecken på allmän smittspridning?

– Ja, precis, så är det, säger Gunilla Persson.

Elin Turborn/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om