Tjugoåriga Felicia nära döden – tränade trots förkylning

Felicia Rönngren älskar att träna, det ger henne energi, men höll på att kosta henne livet. Hon ignorerade förkylningssymtom, tränade och i februari fick hon lunginflammation, hjärtmuskelinflammation och bröstsmärtor: ”Jag är inte återställd än”.

Tjugoåriga Felicia, som bor i Uppsala, har delat händelsen på TikTok. ”Många har hört av sig och är chockade”, säger hon.

Tjugoåriga Felicia, som bor i Uppsala, har delat händelsen på TikTok. ”Många har hört av sig och är chockade”, säger hon.

Foto: Karin Israelsson

Skellefteå2024-04-20 12:00

Nyheten i korthet

  • Felicia Rönngren, 20, ignorerade förkylningssymptom och fortsatte träna, vilket ledde till lunginflammation, hjärtmuskelinflammation och bröstsmärtor i februari.
  • Händelsen har blivit en "reality-check" för Felicia, som nu varnar andra om riskerna att träna när de är sjuka genom att dela sin historia på TikTok.
  • Felicias tillfrisknande är långsamt, och hon har nu träningsförbud i sex månader, och medicinerar mot hjärtsvikt, men läkarna tror att hon ska bli helt återställd.

Det var i februari allting började. Eller närmare bestämt redan i december förra året då Felicia började känna av förkylningssymtom, som Expressen var först med att berätta. 

Hon är hemma hos mamma Jenny Rönngren i Skellefteå på besök den här veckan. Felicia bor sedan januari i år i Uppsala. Det är där hon ska studera och hade just påbörjat en kurs på universitetet med planer på högre studier. Hon skissade på yrkesval och såg framåt. Istället ligger hela hennes fokus nu på att tillfriskna och komma tillbaka. Och det kommer att ta tid, har hon insett. Hon börjar berätta: 

– Jag hade lite ont i halsen, till och från men jag tränade ändå, joggade och gick på gym. Jag tänkte att det inte kunde vara så farligt, säger hon. 

Men det höll på att gå riktigt illa för Felicia. Då. I februari blev hennes symtom allt värre. Hon fick ansträngningshosta, fick varken behålla mat eller vätska, kände sig yr och blev svagare och svagare. 

– Jag låg hemma i 40 till 41 graders feber i en vecka och tänkte att det var nog influensa, säger hon. 

Efter besök på sjukhus där hon fick antibiotika åkte hon hem igen. 

– Jag blev lite bättre, men inte helt bra. Min kille, som bor i Stockholm, sa att jag inte fick vara ensam, säger hon. 

undefined
Mamma Jenny Rönngren bor i Skellefteå: ”Det var hemskt att vara så långt ifrån”, säger hon.

Felicia åkte ner till honom, där hon blev sämre och sämre. De ringde 1177 som förstod allvaret och skickade ambulans. 

I nio timmar vårdades hon på akutmottagning med andningssvårigheter, men säger att de inte kunde hitta något fel på henne. 

– Jag fick åka hem igen och tänkte att jag får väl stå ut, det går väl över. 

Men det gjorde det inte. Tvärtom. 

– Jag började svimma, föll bara ihop och fick inte behålla det jag drack ens, så vi bestämde att åka till akuten. 

Felicias kille och hans mamma tog tag i varsin arm på henne och med gemensamma krafter fick de in henne i bilen. Hon blev inlagd direkt. Hon fick antibiotika via dropp och efter ett par dagar på sjukhuset fick hon veta att hon skulle få åka hem nästa dag. 

Sista natten på sjukhuset eskalerade det. Felicia fick svåra bröstsmärtor som strålade ut mot armarna. 

– Hon ringde mig, det var väl vid elva- eller tolvtiden på kvällen och jag sa att hon skulle larma. Jag blev jätterädd för det lät väldigt allvarligt, säger mamma Jenny Rönngren och fortsätter: 

– Det var så hemskt att vara så långt ifrån henne och att inte kunna göra någonting. 

undefined
Tjugoåriga Felicia, som bor i Uppsala, har delat händelsen på TikTok. ”Många har hört av sig och är chockade”, säger hon.

Den natten uppmättes Felicias puls till 29 slag per minut, hon hade väldigt dålig syresättning i blodet och hennes troponinvärde låg då på 1 700. 

– Troponinvärden ska ligga på typ sex eller sju, det steg hela tiden och läkaren sa att mina var uppe på 5 800. Jag blev chockad och tänkte att jag skulle dö, säger hon. 

Hon flyttades omedelbart till hjärtintensiven med syrgas, ständig övervakning och uppkopplad mot EKG. Läkarna tog kontakt med hennes föräldrar. 

– Det var väldigt jobbigt, säger Jenny Rönngren och berättar att Felicias pappa åkte ner till Stockholm för att vara med sin dotter. 

Efter totalt en månad på sjukhus, varav tre veckor på hjärtintensiven med ständig övervakning, prover morgon och kväll, ett bakslag och otaliga undersökningar är hon på bättringsvägen i dag. Men inte helt återställd. Hennes tillstånd var mycket allvarligt och hjärtat ansträngt. 

undefined
Norran träffade Felicia Rönngren på mammas gata i Skellefteå. Hon var hemma på besök i veckan.

Nu har hon träningsförbud i sex månader, beordrad att endast ta korta promenader, på typ, fem minuter. Dessutom flera återbesök för kontroll hos läkare och hon medicinerar mot hjärtsvikt. 

– Läkarna tror att jag ska bli återställd till hundra procent, om jag tar hand om mig, vill säga och de har sagt att jag ska promenera lika långsamt som om jag går med min mormor som har rullator, säger hon, skrattar och hennes mamma fyller i: 

– Felicia är en stark och tjurig person, i positiv mening. En kämpe. 

Felicia valde att lägga ut sin historia på TikTok. Som en varning till andra som kanske väljer att träna, trots att man är lite krasslig. 

– Jag har fått så många kommentarer på TikTok och folk är chockade över hur det kan gå, säger hon. 

Vad tar du med dig av det här? 

– Det blev en reality-check för mig och jag kommer aldrig träna om jag känner mig lite risig. Samtidigt ser jag fram emot att jogga och träna på gym. Jag saknar det, känslan av euforin av att träna och jag vill tillbaka dit, säger hon. 

Hjärtmuskelinflammation

Kallas också myokardit. Hjärtats förmåga att pumpa runt blodet i kroppen kan försämras vid inflammation i hjärtmuskeln. Försämringen beror vanligtvis på att den inflammerade hjärtmuskeln blir svagare. 

I vissa fall kan hjärtmuskelinflammation leda till hjärtsvikt. 

Om man känner sig sjuk ska man undvika all träning. Om man anstränger sig hårt kan det innebära allvarligare besvär vid hjärtmuskelinflammation. 

Symtom: 

Trött och andfådd. 

Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning. 

Feber och värk i kroppen. 

Känsla av tryck eller tyngd över bröstet. 

Högre vilopuls. 

Källa: 1177 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!