Mannen har tidigare beviljats sjukersättning då hans arbetsförmåga varit nedsatt. Men en utredning visar att mannen arbetat mer än han uppgett - och att han inte meddelat förändringar i arbetsgrad, fastän det är ett krav. Kravet gäller både att meddela att man har för avsikt att börja arbeta, samt även när så sker.
Försäkringskassan ifrågasätter inte den diagnos mannen uppgett att han har, utan hur mycket han har jobbat. Utbetalningarna var under några år cirka 2 500 kronor i månaden. Men under nästan fem års tid fick mannen ut cirka 11 000 kronor i ersättning varje månad.
Nu ställs mannen inför två alternativ – att antingen betala in skulden direkt, vi ett inbetalningskort som redan skickats ut. Det är på totalt 742 480 kronor. Han kan annars ansöka om en avbetalningsplan.
Mannen har uppgett till Försäkringskassan att han förstår att han borde ha rapporterat om sitt nuvarande arbete. Han motsätter sig inte heller att betala tillbaka ersättningen. Han uppger också att han för närvarande kan arbeta, men att han vid motgång lätt kan falla tillbaka ”i ett akut sjukdomstillstånd.”
Försäkringskassan kan, om det finns särskilda skäl, befria en person från antingen hela eller delar av skulden. Men några sådana skäl finner inte myndigheten här. Att mannen inte anmält sina ändrade förhållanden talar snarare ”starkt emot befrielse”, står i Försäkringskassan beslut.