Fastighetsjätten NP3 Fastigheter har gjort ytterligare köp i Skellefteå. Bolaget förvärvar nu den relativ nybyggda fastigheten på Anderstorp som bland annat inrymmer Metso Outotec och E-son Maskin med överlåtelse den 1 juli. Säljare är ett bolag som ägs av Contractor Fastigheter i Norr (majoritetsägare) och LH Invest. ”Vi behöver pengar för att kunna fortsätta vår offensiva expansion”, säger Contractors koncernchef Fredrik Andersson till Norran. Contractor Fastigheter i Norr säljer också fastigheten där Pacsons nya lokaler byggs på Hedensbyn till NP3. Där sker överlåtelsen nyckelfärdig den 1 december i år.
Ingenjörsföretaget Alteco System med säte i Gällivare har öppnat ett nytt kontor i Skellefteå med sex ingenjörer. Företaget som är verksamma inom gruvindustrin ser det som ett naturligt steg att finnas lokalt i Skellefteå. ”Vi ser ett värde i att finnas där man har en lång tradition av gruvindustri och många duktiga ingenjörer”, säger Isak Vikman, vd för Alteco Systems. Alteco har sin verksamhet inom gruvindustrinn. Företaget finns sedan tidigare lokaliserat i Malmfälten och Luleå.
Botnia Enabler, fartyget som Northvolt ska nyttja från Skellefteå hamn, har nu levererats till sin ägare Wallenius Sol. Leveransen skedde den 13 maj ”Vi är oerhört glada och stolta över att kunna välkomna Botnia Enabler till vår flotta. Det är ingen hemlighet att vi har drabbats av förseningar längs vägen så att äntligen se henne lämna hamnen för sin jungfruresa är en fantastisk känsla”, säger Ragnar Johansson, Managing Director, Walllenius Sol på företagets hemsida. Fartyget är 242 meter långt och 35,2 meter brett. Enligt beräkningarna kommer Botnia Enabler att segla in i Antwerpen, som första europeiska hamn, under juni. När fartyget lämnar kontinenten kommer hon sedan att sättas in på sin ordinarie rutt Zeebrügge-Antwerpen-Karleby-Skellefteå-Uleåborg-Kemi-Travemünde.
Skellefteås arbete för att utvecklas till ett nav för det kommersiella elflyget väcker internationellt intresse. På fredag får Skellefteå besök av en delegation med 15 företag från Storbritannien. Företagen verkar i olika områden kring teknologiutveckling inom hållbart flyg och syftet med besöket är att hitta samverkanspartners och synergier med svenska företag inom framtidens hållbara flyg. En del av programmet är ett möte lett av Skellefteå Science City och utvecklingsprogrammet Elis på eftermiddagen där branschföreträdarna kan mötas.