Det är nyhetstjänsten Newsworthy som har sammanställt statistiken.
Totalt var 87 procent av eleverna som gick ut nian behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Det är en minskning med två procentenheter jämfört med 2021. Men siffran är något högre än rikssnittet, som är 85 procent.
Andelen behöriga ligger relativt stilla bland pojkar, men har minskat bland flickor. Det är numera inte så stor skillnad mellan könen.
Lägst andel behöriga var det på Örjansskolan i Skelleftehamn (69 procent). Det är en stor minskning från förra året då nästan alla av skolans niondeklassare var behöriga till gymnasiet.
– Det är såklart tråkigt. Men jag vill också lyfta fram att avgångseleverna hade 207 i genomsnittligt meritvärde i våras. När de gick i årskurs 6 hade de 155 i genomsnittligt meritvärde. Det är en progression och det är viktigt att poängtera. Vår målsättning är att alla elever ska vara behöriga, säger skolans rektor Ida Isberg.
Hur ser du på att behörigheten har minskat så stort jämfört med 2021?
– Man kan inte riktigt jämföra elevgrupper på det sättet. Men vi ska fortsätta göra analyser av elevernas resultat, vi jobbar ständigt med att bli bättre. Lärarna på Örjansskolan är fantastiska och gör ett jättegott jobb.
På små skolenheter där elevunderlaget är litet kan elevernas behörighet variera mycket från år till år.
– Nu i våras hade vi 35 elever i årskurs 9. Det är ett lågt antal, vi brukar ha ungefär 50 elever i varje årskurs, säger Ida Isberg.
I övrigt sticker friskolorna i Skellefteå ut – nästan 100 procent av alla friskoleelever hade behörighet till gymnasiet.
Det här är ett mönster som återfinns i riket som helhet. Enligt Skolverket kan det delvis förklaras med skolornas elevsammansättning, då friskolor generellt har lägre andel nyanlända elever och högre andel elever med högutbildade föräldrar.
Utöver friskolorna var det också mycket hög behörighet på Lejonströmsskolan, Lövångersskolan och Norrhammarskolan.
I Norsjö var nästan alla niondeklassare behöriga till gymnasiets yrkesprogram. I Malå var siffran 83 procent, vilket är tredje sämst i Västerbotten.
För att vara behörig till gymnasieskolans yrkesprogram krävs godkända betyg i åtta ämnen. För högskoleförberedande program krävs godkända betyg i tolv ämnen – och dessutom finns tre olika behörighetskrav beroende på program.