Det handlar om fem personer – två män och tre kvinnor mellan 23 och 27 år med koppling främst till Göteborg – som under polisens utredningsarbete kopplats till utpressarligan och därefter ingick i åtalet som väcktes i december.
Tre av dessa har pekats ut för omfattande och systematisk brottslighet.
Det finns totalt nio målsäganden runt om i Sverige som bland annat drabbats av fullbordade, grova utpressningsbrott eller grova försöksbrott.
Två av brottsoffren bor i Skelleftetrakten: en pappa och dennes son.
Efter att misstankarna var tillräckligt starka greps och anhölls de fem personerna i slutet av september. Fyra av dem släpptes förhållandevis snabbt.
Men den femte, en 27-åring som beskrivs som huvudmannen, har suttit häktad under utredningstiden och fram till rättgången som nyligen hölls i Göteborg. Han dömdes sommaren 2020 för 76 fall av grova utpressning till tre och ett halvt års fängelse.
Den färska domen visar att Skelleftepappan och dennes son utsattes för försök till grov utpressning. Förutom den 27-årige huvudmannen stod även en man och en kvinna – 27 och 26 år – åtalade för delaktighet i de grova försöksbrotten.
Åklagaren beskriver brotten mot pappan och sonen så här:
– De tre åtalade har försökt förmå de två målsägandena att genom olaga tvång förmå dem att betala mellan 5 000 och 20 000 kronor. Det olaga tvånget har bestått i upprepade hot om våld och förtäckta hot om våld vid olika telefonsamtal och sms med gärningsmännen.
Och vidare:
– Dessa har utgett sig vara personer från Bandidos och målsägandena har fått förklarat för sig att om de inte betalade inom viss tid skulle de få besök, att de visste var målsägandena bodde och att knäskålar skulle slås sönder. Brotten är grova eftersom hotet påtagligt förstärkts genom anspelning på ett våldskapital genom nämnda koppling till Bandidos.
Pappan och sonen berättade vid rättegången hur de hade utsatts för de grova utpressningsförsöken och hur detta hade påverkat deras liv.
Urban Rönnblom är Skelleftebornas målsägandebiträde:
– Brotten har varit väldigt skrämmande för mina klienter och medförde en otrygghet under en ganska lång period. Den här typen av brott innebär en allvarlig kränkning av den personliga integriteten och domstolen beslutade att mina klienter skulle få det skadestånd som begärdes för kränkningen, 40 000 kronor vardera.
I domen påpekas att samtliga målsäganden har berättat att de blivit mycket rädda av hoten, att de mått dåligt och att deras vardag förändrades:
”De har till exempel bott på andra ställen än hemma och undvikit att göra saker som de annars skulle gjort. Vid flera tillfällen nämns Bandidos, hembesök och att knäskålar skulle slås sönder.”
Flera av de åtalade har erkänt gärningarna men hävdat att de tvingades medverka i utpressningsbrotten efter krav från 27-åringen.
Denne har i sin tur medgivit att han haft kontakt med målsägandena, men han har förnekat att han framfört några hot eller krav på pengar.
Målsägandens kopplingar till de åtalade beskrivs i domen som ”svaga eller obefintliga”, men för de flesta finns en indirekt koppling till huvudmannen.
Nu döms dem fem åtalade – i vissa fall ogillas större/mindre åtalpunkter – där tre får rejäla fängelsestraff.
Den 27-årige huvudmannen döms av Göteborgs tingsrätt till fyra års fängelse (se även faktarutan här intill).