Bostadsbolagen: Så fungerar det med kö och förturer

Får Northvolts anställda förtur i bostadsköerna? Det undrar en läsare som hörde av sig. Men varken Skebo, SBB eller Heimstaden säger att de gör undantag i sitt ordinarie bestånd. Däremot har några specialuppgörelser gjorts.

Skebo har 4 532 lägenheter runt om i kommunen, bland annat på Erikslid.

Skebo har 4 532 lägenheter runt om i kommunen, bland annat på Erikslid.

Foto: Roine Sandlén

Skellefteå2022-01-21 06:32

”Färre lägenheter läggs ut sedan Northvolt kom”, säger en läsare, som misstänker att batterifabrikens personal går före.

Men det förnekas av förvaltarna på stans tre största bostadsbolag: Skebo med 4 532 lägenheter,  Heimstaden med 1 400 och Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) med 894.

Skebos marknadschef Anna Ersson säger att de har fått frågan om att erbjuda snabbspår från flera bolag. Gilbert Lundqvist, förvaltare på Heimstaden säger att Northvolt har frågat. Catarina Holmér på SBB säger att de inte har fått någon direkt fråga, men att den har "snurrat i luften" rätt länge.

Alla tre bolagen har dock svarat att snabbspår inte är möjliga i det ordinarie beståndet, utan hänvisar till sina köer.  

Däremot har de gjort några ”specialare” åt Northvolt:

– Vi låter Northvolt blockhyra före detta studentrum på Anderstorp, säger Gilbert Lundqvist, Heimstaden. När de blev tömda på studenter skulle de renoveras men det är svårt att få tag på byggfirmor. Därför renoverar vi bara några i taget, och i de övriga rummen bor folk som jobbar på Northvolt på tillfälliga kontrakt. 

– Men det är bara under en övergångstid, målet är att lägenheterna ska bli "vanliga" och då kommer de att gå till lägenhetskön, tillägger han. 

Skebo har gjort två blockuthyrningar åt Northvolt, det ena är ett nedlagt äldreboende i Ursviken och det andra en avvecklad gruppbostad på Morö Backe.

– Det handlar inte om fristående lägenheter utan de är klassade som "lokaler", säger Anna Ersson. 

Vilka övriga speciallösningar gör då bostadsbolagen? 

SBB säger att de har ett speciellt uppgör med Skellefteå kommun. 

– Det är ett 40-tal lägenheter på Morö Backe som fördelas via individomsorgen och Stöd och Service, säger Catarina Holmér.   

Skebo gör två typer av undantag från kön, båda är politiskt beslutade. Det ena är för flyktingar som har permanent uppehållstillstånd och blivit utplacerade av staten. Nio sådana anvisningar gjordes 2021.

Nästa undantag är för personer som hänvisas från socialkontoret. 18 sådana gjordes under 2021.

– För somliga av lägenheterna står socialkontoret som hyresgäst, medan andra erbjuds med förstahandskontrakt till personen. Det görs en samlad bedömning om det ska skrivas personliga kontrakt, säger Anna Ersson. 

Utöver vissa förturer försäkrar alltså bolagen att de håller sig till bostadsköerna. Varför går det då trögt, som Norran-läsaren hävdar?

 – Det stämmer att flyttkedjorna går mera trögt numera. Det har blivit hårdare konkurrens om bostäder och dyrare att köpa sig något, säger Anna Ersson, Skebo.  

Dessutom har bolaget sålt rätt mycket bostäder, så om man bara står i deras kö blir det automatiskt ett minskat utbud.

Skebo hade 455 inflyttningar under 2021 medan man ett normalår brukar skriva kontrakt med cirka 600 hushåll.

Heimstaden håller inte med om att det är en trög marknad, de rapporterar istället en uppgång under 2021.  

– Vi hade 274 inflyttningar under 2021, det var mer än under tidigare år, säger kommunikationschef Robin Wilhelmsson. 

SBB har varit verksamma i Skellefteå så kort tid att de inte har någon statistik.

Ännu en förklaring till upplevd tröghet kan alltså vara att bostäderna numera är spridda på fler bolag. Man måste hålla sig aktiv på fler platser för att få nys om vad som släpps. Skebo har ju exempelvis sålt, inte bara till SBB utan även till Dahlgrens Invest (Ringduvan och Blomstergårdarna). 

Alla tre bostadsbolagen gör nu nybyggen, och ska släppa mycket nytt till sina köer under 2022. Skebo släpper Nipan på Sörböle, Frigg väst på stan samt Kåge. Heimstaden och SBB släpper på Västra Erikslid. 

Frågan är då vem som kommer att nappa. Hyrorna blir högre än i äldre hyreshus, vilket ger chanser till den som har kort kötid och är beredd att betala. 

– Vi har nyligen släppt nyproduktion på Skiftesgatan, och märkte att det var färre än vanligt som anmälde sig. Nyproduktion får ju högre hyror, säger Gilbert Lundqvist, Heimstaden. 

I Norrans reportage om inflyttningen mötte jag fyra anställda på Northvolt som skulle ha var sin lägenhet. De hade fått kontrakt genom att köa på vanligt vis.

Även Anna Ersson på Skebo tror att folk med ganska kort kötid kan få lägenhet när det nya släpps. Då jämför hon med släppet på Strömsör, då den som hade kortast kötid bara hade stått en dag

Så funkar köerna

Heimstaden har en kö som gäller för hela landet och kräver uppdatering var sjätte månad.

Samhällsbyggnadsbolaget hänvisar till det fristående kösystemet HomeQ. Där är flera svenska bostadsbolag med, och man står i en gemensam kö för alla. Uppdatering en gång per år. 

Skebo har sin egen kö, där man uppdaterar en gång per år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!