Arbetet med orosanmälningar har tidigare ingått som en del i socialsekreterarnas arbete på individ- och familjeomsorgen. Nu lyfts den delen till en ny mottagningsenhet med tolv anställda.
– Det blev väldigt många ärenden att hantera och det blev fler och fler för varje år. Under 2022 gjorde vi en översyn av vår beredskap och fick i slutet av året extra pengar. Vi ville klara beredskapen och höja den, berättar verksamhetschefen Vida Tavakoli Aval.
Det mynnade ut i den nya avdelningen.
– Gruppen har både dagjour och beredskap och ska kunna gå att nå dygnet runt alla dagar på året, säger Vida Tavakoli Aval.
– Det här frigör också tid från de andra socialsekreterarna så att de kan fokusera på sina pågående utredningar, säger Segen Eklund.
Det går att göra orosanmälningar både som privatperson eller i sin yrkesroll. Man behöver inte ha bevis utan det räcker om man misstänker någon form av missförhållanden. Det går även att vara anonym.
– Då det gäller unga under 20 år så genomförs direkt en skyddsbedömning. Den ska göras inom 24 timmar, berättar Segen Eklund.
Därefter rullar arbetet på med en förhandsberedning. Den får ta högst 14 dagar. Där bedömer handläggaren om det behöver genomföras en utredning.
– Vi försöker utreda så snabbt som möjligt. En utredningsplan för unga upp till 20 år lämnas sedan över som ett ärende till en socialsekreterare, berättar Vida Tavakoli Aval.
Orosanmälan kring vuxna har inte samma tidspress.
– Vi hör alltid av oss om vilka behov som finns. Det handlar om att ta reda på ärendets karaktär, vilket råd och stöd som behövs och att kanske hänvisa vidare till andra som kan hjälpa, säger Segen Eklund.
Enheten startade i september, och redan märks resultaten.
– Den fungerar bra. Vi har fått igång ett bra samarbete och det har haft effekt med en avlastning på utredningsenheten, säger Segen Eklund.
Anmälan
Orosanmälningar går göra via en e-tjänst: https://sjalvservice.skelleftea.se/oversikt/overview/284
Det går även att ringa till kommunens kundtjänst, 0910/73 50 00 (knappval 1).
Dagtid kan man även fysiskt besöka enheten via kundtjänst.
Vid akuta ärenden kvällar, nätter och helger nås beredskapen via 112. Privatpersoner kan ringa till klockan 22.00, efter det gäller yrkesgrupper som exempelvis polis, sjukvård, familjehem, HVB-hem.