Familjen Hedström vill bli mästare i minimering

I Minimeringsmästarna får hushåll från hela Sverige tävla mot varandra i att leva mer hållbart. Familjen Hedström i Skellefteå har antagit utmaningen och påbörjade minimeringsresan i november. ”Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas cirka fyra jordklot”, säger Elisabet Hedström.

Pelle och Elisabet Hedström är tillsammans med barnen Hanna och Jonatan ett av fem hushåll i Skellefteå som är med och tävlar i Minimeringsmästarna.

Pelle och Elisabet Hedström är tillsammans med barnen Hanna och Jonatan ett av fem hushåll i Skellefteå som är med och tävlar i Minimeringsmästarna.

Foto: Ebba Andersson

Skellefteå2022-02-05 09:30

Över trettio hushåll sökte till Minimeringsmästarna Skellefteå och fem blev till slut utvalda. Elisabet och Pelle Hedström deltar tillsammans med barnen Hanna och Jonatan. Under året ska hushållen delta på fem träffar med olika teman och utföra utmaningar under tiden. 

undefined
Pelle och Elisabet Hedström är tillsammans med barnen Hanna och Jonatan ett av fem hushåll i Skellefteå som är med och tävlar i Minimeringsmästarna.

– Det var faktiskt på barnens initiativ som vi gjorde en ansökan. Både Jonatan och Hanna har pratat mycket med oss om vikten av att tänka på klimatet, säger Elisabet Hedström.

Tävlingen består av fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Varje fokusområde pågår under två månader. 

undefined
En klimatsmartare adventskalender skapad av gamla lister.

Det blev en annorlunda jul för familjen Hedström, som en månad innan jul påbörjade utmaningen hållbar konsumtion. Det innebar att de bland annat inte köpte några nyproducerade julklappar – i stället hittade de andra, mer klimatsmarta lösningar. 

– Utmaningen innebar att man skulle fundera på om man verkligen behöver köpa nytt eller om det går att reparera saker, eller kanske hitta ett begagnat alternativ. Det kändes såklart lite konstigt att ge bort begagnade prylar, men barnen var väldigt tacksamma, säger Pelle Hedström.

– Jag och Hanna gjorde en adventskalender av vita lister till Jonatan under köpstoppet. Han ville ha en chipskalender och mat, godis och snacks var okej att köpa, tillägger Elisabet Hedström.

undefined
Hanna Hedström skapade en godisskål i trä som hon gav bort till familjen i julklapp.
undefined
Hanna Hedström sydde egna kuddar av tröjor, som hon gav bort i julklapp under köpstoppet.

Hanna Hedström tog fram sin kreativitet och skapade egna julklappar. Hon sydde bland annat kuddar av begagnade tröjor och skapade en godisskål i trä. 

– Det var jätteroligt. Det känns bra att tänka på miljön, säger hon.  

Hållbar konsumtion innebär inte totalt köpstopp, utan att göra smartare val och hitta sin nöjdpunkt. Jonatan Hedström har sedan länge känt ett ansvar för klimatet – och medvetandegjort sina föräldrar i många frågor. 

– Jag minns särskilt en gång, när vi skulle köpa en ny tröja till honom. När vi kom fram till butiken såg jag erbjudandet ta tre, betala för två. Jonatan tog en tröja och då sa jag åt honom att välja två till. Då sa han: ”Mamma, vet du det krävs flera tusen liter vatten för att producera en tröja? Jag behöver bara en”, berättar Elisabet. 

undefined
Familjen tar sig nu an temat matsvinn och ska försöka minska det så mycket det bara går. Matsvinn och oundvikligt matavfall vägs separat i två veckor.

Varför finns då Minimeringsmästarna? Jo, tyvärr ser situationen för klimatet rätt dåligt ut. Vi shoppar i Sverige som om det fanns 4,2 jordklot och vi gör av med 466 kg avfall varje år per person. Det är nästan ett halvt ton, per person. 

– Det kan kännas övermäktigt att börja tänka på klimatet. En kan inte göra allt, men alla kan göra något. Det gäller att hitta sin nöjdpunkt och med små förändringar i vardagen kan man minska sin klimatpåverkan mycket. Det kan vara så enkelt som att börja sopsortera, om man inte redan gör det, säger Pelle. 

På Instagram delar familjen sin resa under namnet minimerings_resan. Kontot innehåller egna reflektioner, tips och bitar ur vardagen. I november presenteras vinnaren – som kommer vinna en upplevelse av något slag. 

– Jag är en tävlingsmänniska, men största motivationen är inte att vinna tävlingen. Vi vill bli mer medvetna och göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan, säger Elisabet. 

– Vi har lärt oss mycket och jag är övertygad om att vi även i fortsättningen kommer att tänka mer klimatsmart. Klimatet är det viktigaste vi har, säger Pelle. 

Sveriges klimatpåverkan

Klimatpåverkan i Sverige är i snitt nio ton per person och år, vilket är avsevärt högre än det globala genomsnittet. 

Flygresor är för många den största källan till utsläpp. En tur-och-retur-resa till södra Spanien släpper i genomsnitt ut motsvarande cirka ett ton koldioxid per resenär.

Att minska konsumtionen av rött kött har stor betydelse för att få ner våra utsläpp. I dag orsakar endast konsumtionen av kött knappt ett ton utsläpp per person och år i genomsnitt i Sverige.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!