Stort behov av familjehem i kommunen

I Skellefteå kommun finns cirka 95 familjehem med stadigvarande placerade barn och ungdomar. ”Det finns många barn och unga som behöver fler vuxna kring sig och behovet av familjehem är stort”, säger Ulrica Brandt, chef för familjehemsenheten i Skellefteå kommun.

Ulrica Brandt, chef för familjehemsenheten, Skellefteå kommun.

Ulrica Brandt, chef för familjehemsenheten, Skellefteå kommun.

Foto: Privat

Skellefteå2022-04-27 10:00

Idag arrangeras Familjehemmens dag och syftet är att uppmärksamma familjehemmens viktiga roll för barn som behöver stöd. Många barn och unga behöver en ”extra” familj under kortare eller längre tid. 

— Vi har ett ansvar om att barnen ska kunna vistas i en trygg miljö och få en stabil omsorg, säger Ulrica Brandt.

Hon berättar att familjehemsenhetens främsta uppgifter är att rekrytera, utreda, handleda och fortbilda familjehem, kontaktfamiljer och kontaktpersoner. Främst till barn och ungdomar.

— Socialtjänsten är ansvarig för placeringen. Varje familjehem har familjehemssekreterare och varje barn och ungdom har en socialsekreterare. Tillsammans bildar de ett team som stöttar barnet och dess föräldrar. 

När barn och unga placeras i familjehem finns det ofta ett stort nätverk av människor att samarbeta med som exempelvis föräldrar, släktingar, personal vid förskola och skola, inom sjukvården och barnpsykiatrin med flera.

— Alla barn är unika och därför behövs olika familjekonstellationer. Det viktiga är att kunna erbjuda ett hem med en eller två trygga vuxna som förmår att ge ett barn en stabil omsorg och möjligheten att kunna växa och utvecklas under goda förhållanden, säger Ulrica och fortsätter:

— Vi gör en grundlig utredning och kontrollerar att familjen inte förekommer i Polisens misstanke- och belastningsregister, Socialregistret och hos Kronofogdemyndigheten. Vi försöker att göra oss en sammanslagen bild av familjehemmet.

Förutom familjehem så rekryterar familjehemsenheten också kontaktfamiljer och kontaktpersoner till barn och unga.

— Det är stor skillnad på kontaktfamiljer och familjehem. I en kontaktfamilj bor de inte. Den egna familjen har den dagliga omsorgen om barnet eller ungdomen. I familjehemmet bor barnet och familjehemmet har den dagliga omsorgen, förklarar Ulrica.

Vid olika former av placeringar utgår vanligtvis ersättning. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har riktlinjer där ersättningarna bedöms och styrs utifrån barnens behov.

— Familjehemmen, kontaktfamiljerna och kontaktpersonerna är otroligt viktiga. Vi hoppas att fler kan tänka sig att stötta och hjälpa barn och ungdomar i en svår situation, säger Ulrica Brandt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!