Efter fallet Kalle: Många brister kring barn och unga

Det finns många brister i Skellefteå kommuns handläggning av barn och unga. 
Det slår en extern utredning fast.
Bakgrunden är den familjehemsplacerade ”Kalle” som Norran tidigare berättat om. 

”Kalle” familjehemsplacerades hos en brottsmisstänkt mamma. Nu riktar en extern granskning av Skellefteå kommuns hantering av barn och unga kritik mot flera brister.

”Kalle” familjehemsplacerades hos en brottsmisstänkt mamma. Nu riktar en extern granskning av Skellefteå kommuns hantering av barn och unga kritik mot flera brister.

Foto: Lovisa Gustafsson

Skellefteå2025-03-20 01:01

I december 2024 skrev Norran om den unga killen ”Kalle”, som placerats i ett familjehem där mamman var åtalad för misshandel. Hon friades senare i domstol. Men flera felaktigheter i socialtjänstens och socialnämndens hantering av Kalles fall uppdagades, och socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) bad om ursäkt. 

Mot bakgrund av det fick en extern konsult uppdrag att se över Skellefteå kommuns handläggning av barn och unga. Nu är utredningen klar och pekar på många punkter där förbättringar bör ske. 

Inför Kalles placering har socialtjänsten och socialnämnden gjort i stort sett alla fel som en myndighet kan göra. Det har Skellefteå kommun själva slagit fast i en lex Sarah-utredning efter händelserna. Kommunen anmälde sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och begärde en särskild utredning av extern utredare. 

Utredningen är nu klar och utredaren slår fast att det föreligger systematiska brister i arbetet med beslut i ärenden kring familjehemsplaceringar. Den samlade bedömningen är att socialnämnden inte fullt ut säkerställt en rättssäker handläggningsprocess och pekar på många punkter där socialnämnden, Skellefteå kommun, rekommenderas förbättring. Det handlar bland annat om att säkerställa att det finns tidsbegränsning på beslut om tillfälliga placeringar och att det ska finnas rutiner för att arbeta med utredning av familjehem, jourhem och nätverkshem. (Se samtliga punkter i faktaruta)

Efter att Iosif Karambotis på ett möte bett Kalle om personlig ursäkt för det som blev fel, sa Kalle:

”Egentligen spelar det ingen roll för mig, för det har ju redan hänt. Det viktiga är ju att det inte ska hända igen och drabba fler barn”, säger Kalle. 

undefined
Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande i Skellefteå kommun

Iosif Karambotis kommenterar i ett pressmeddelande den externa utredningen:

”För nämnden är arbetet med placerade barn högst prioriterat. Barn och vårdnadshavare ska känna sig trygga med att socialnämnden har rutiner och arbetssätt som uppfyller lagkraven. Därför har det varit viktigt att låta en extern part titta på våra arbetssätt, och där det finns anledning till förbättring ska det också ske.”

Han säger också: 
”Redan på nästa sammanträde kommer nämnden att ta del av rekommendationerna från den externa granskningen. Och sedan är det upp till nämnden att besluta om kompletteringar till redan befintlig handlingsplan.”

Bristerna

Nämnden måste säkerställa att:

• Det finns rutiner för arbetet med placering under utredningstid. Och att det finns delegationspunkter i delegationsordning gällande beslut om att godkänna jourhem och familjehem. 

• Att det finns tidsbegränsning på beslut om tillfällig placering. 

• Arbeta för att öka antalet godkända jourhem som kan användas vid behov av omedelbara placeringar. 

• Fortsätta arbetet med kontroll av följsamhet mot delegationsordning. 

• Utforma rutiner för arbetet med revidering av vårdplan inom två år. 

• Framhålla vikten av dokumentation av syn på vård samt delaktighet vid upprättande av vård- och genomförandeplaner, i befintliga rutiner. 

• Revidera nuvarande rutiner gällande jourplacering för att säkerställa att det är tydliggjort att familjehem inte avses. 

• Förtydliga i nuvarande rutiner att mål och planer ska användas i arbetet med uppföljningar. 

• Överväg att övergå till att uppföljningar upprättas i BBIC-dokument (Barns behov i centrum) för att säkerställa systematiserad och strukturerad uppföljning. 

• Utforma rutiner för arbetet med överväganden, samt för arbetet med utredning av familjehem, jourhem och nätverkshem. 

•Säkerställ att det tydligt anges i rutiner vem som berörs, under vilken tidsperiod rutinen gäller, samt av vem och när rutinen har fastställts. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!