Norran har tidigare granskat fallet om den då fyraåriga Emmy som abrupt flyttades från sitt familjehem till sin biologiska pappa. Detta trots att hon bara sovit en natt hos honom. Norrans rapportering ledde till att IVO inledde en tillsyn av socialtjänstens hantering av fallet.
Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommit med ett beslut i ärendet. De konstaterar att det finns allvarliga brister i handläggningen som är förknippade med allvarliga missförhållanden. Men fokus ligger inte på händelserna kring flytten till pappan utan på allt som hänt sedan flickan placerades i familjehemmet.
Socialnämnden får svidande kritik för att de inte följt lagar som rör placeringar av barn, saknat uppföljningar och inte jobbat för en återförening av barn och föräldrar. Det handlar till exempel om att flickan vårdats i familjehem på oklara grunder, utredningen som låg till grund för vården genomfördes inte inom lagstadgad tid och nämnden följde inte upp vården ordentligt.
Dessutom vårdades flickan i familjehemmet utan samtycke från vårdnadshavarna och deras umgänge har begränsats utan stöd i lag. Det framgår även att socialnämnden meddelat Skellefteå kommun att det skulle bli en stadigvarande placering och att en återförening mellan barnet och de biologiska föräldrarna inte var aktuell. Föräldrarna ska inte ha fått väsentlig information som rörde flickan. Inte heller fick de tillräckligt med råd och stöd.
IVO anser även att hemflytten borde ha utretts tidigare. Det tog mer än två år från begäran om hemflytt till flytt. Myndigheten påpekar ”att barn som placeras vid låg ålder och under en lång placeringstid som en följd bygger upp en stark anknytning till ett familjehem”.
Eftersom de biologiska föräldrarna inte hade tillräckligt med umgänge med flickan kunde de inte skapa en bra relation.
Sammantaget anser IVO att bristerna har ”lett till att rättssäkerheten för barnet och vårdnadshavarna har åsidosatts och medfört ytterst negativa konsekvenser för barnet”.
IVO ser inga större problem med hur familjehemsplaceringen avslutades eller hur det gick till när flickan hämtades under dramatiska former från NUS för att flyttas till sin pappa. De ser inte hur nämnden hade kunnat handla på annat sätt i situationen. Det fanns en plan för överflytten men utifrån familjehemmets agerande fanns enligt nämnden inte ”förutsättningar för att genomföra flytten i en långsammare takt med ett stegvis utökat umgänge." Men IVO poängterar också:
”De brister i handläggningen som tidigare beskrivits i detta beslut visar på vilka konsekvenser det kan ge om nämnden inte arbetar aktivt för att föräldrar och barn bibehåller eller bygger upp en god och nära relation till varandra under en placering, eller verkar för att familjen ska återförenas när målet med vården är uppfyllt”, skriver IVO.
När det gäller umgänge mellan familjehemmet och flickan betonar IVO att kontakt med anknytningspersoner bör tillgodoses, ”om det bedöms förenligt med barnets bästa”. Men lämnar frågan till nämnden och pappan.
Norran har utan framgång sökt den biologiska pappan. Familjehemsmamman säger att det känns bra att ärendet granskats och att socialtjänsten fått kritik.
– Det viktigaste är att inga andra barn ska drabbas som Emmy gjorde. Jag hoppas de tar åt sig.